iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Най-бедните българи се увеличават

Най-бедните българи се увеличават 04_1461048694

Хората у нас, които живеят в тежки материални лишения, се увеличават през последната година, като делът на най-бедните българи остава най-висок сред страните от ЕС и изглежда невъзможно да се отлепим от дъното. Тревожно е, че само в още две страни освен България - Гърция и Литва - делът на живеещите в материални лишения се увеличава, докато във всички останали държави намалява. Това показват данните на Евростат за 2015 г. Според дефиницията на статистическата служба на ЕС това са хората, които заради липсата на ресурси не могат да плащат сметките си, да поддържат нормално отопление в жилището си или да отидат на едноседмична почивка на друго място.

Към края на м.г. 34.2 на сто от българите са в тежки материални лишения - това е с 1% повече от края на предходната година и остава най-високото ниво за ЕС. Средното ниво за общността е над четири пъти по-ниско - малко над 8 на сто, или с около процент по-малко спрямо края на 2014 г. Според данните 2.468 млн. българи са в тежката ситуация. В ЕС общо тези хора са над 41 млн. души.

Другите две страни с ръст са Гърция, където най-бедните са се увеличили до малко над 22 на сто - с по-малко от процент, както и Литва - с минимално увеличение от 0.3% до почти 14 на сто. В Румъния, която е предпоследна, делът на най-бедните е паднал до 24.6 на сто, или с около 2 пункта. Показателно е, че докато у нас този процент се покачва в последните години, при румънците пада.

Семействата с непълнолетни деца са по-засегнати от бедност, отколкото тези без деца, отбелязват от Евростат. Над 8% от домакинствата с двама или повече възрастни с деца са засегнати от тежки материални лишения, докато при тези без деца са 6 на сто. В материални лишения живеят и над 17.3% от домакинствата на самотни родители спрямо 11% от тези, които се състоят от един възрастен без деца.

На другия полюс са страни като Норвегия и Исландия - там според статистиката бедстващите са малко над 1 на сто, а във Финландия и Холандия са над 2 на сто.

ПРИДОБИВКИ

На фона на тези данни у нас в собствен дом живеят близо 90 на сто от домакинствата, а пък почти 7 на сто живеят в жилище, без да плащат наем. Това показват данните на НСИ към края на 2015 г. Само 4 на сто живеят под наем, а още 1 процент в общинско жилище. Второ жилище притежават малко над 8 на сто от домакинствата у нас. Телевизорът е най-предпочитаната вещ в българския дом, защото 98.9 на сто от домакинствата притежават телевизор. А близо 30 на сто имат по два и повече. По популярност следва хладилникът - 98 на сто имат хладилник. Пералня имат 92 на сто, а 5 на сто казват, че не могат да си позволят да си купят. Над половината от домакинствата имат кола - 52 на сто. 18 на сто са заявили, че не могат да си купят кола по финансови причини, а пък 30 на сто са казали, че нямат нужда от автомобил.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.