iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Направиха отчет на направената пътна маркировка в община Перник

Направиха отчет на направената пътна маркировка в община Перник 11_1478324186

Перник е един от първите градове в страната, в които още преди началото на учебната година бе извършена пътна маркировка на пешеходните пътеки с надпис „погледни”, като това изискване е залегнало в актуализирания Закон за движение по пътищата. Новите стандарти за пешеходните пътеки са записани в Наредба №2 за пътната маркировка,която бе обнародвана в Държавен вестник.

Пред пешеходната пътека на кръстовището между Пощенската палата и ОУ ”Св. Иван Рилски” кметът на Перник Вяра Церовска, в присъствието на секретаря на Държавната комисия по безопасност на движението Алекси Кесяков и представителя на фирмата-изпълнител- инж. Николай Васков, направи своеобразен отчет на направената пътна маркировка в община Перник.

„Перник е единствения град, в който още преди началото на учебната година, 90 от пешеходните пътеки са маркирани със специалния знак „погледни”, което е едно от изискванията в новия Закон за пътищата. Това е част от нашата обич и грижа за децата. Тази инициатива има за цел да изостри вниманието им при преминаването на пътното платно, за да се предотвратят инцидентите и да се съхрани техния живот”, заяви кметът на община Перник Вяра Церовска.

Алекси Кесяков приветства ръководството на Община Перник за подетата инициатива да бъдат нанесени надписите на пешеходните пътеки, по които ежедневно преминават най-много деца.

" Опазването на живота и здравето на нашите деца е много важно, но важно е и да ги научим от малки да се

пазят. Този надпис се прилага в много страни по света и ние решихме да приложим тази идея и у нас. Има наредба, която е подписана от тримата министри- на вътрешните работи, на регионалното развитие и на транспорта. Нашето желание е пред всяко училище да има такъв надпис. Очакваме децата, когато преминават пътното платно, без да им напомняме, да се научат да се оглеждат, защото голяма част от катастрофите с пешеходците е поради факта, че те не се пазят. "- заяви Алекси Кесяков .

На пешеходната пътека се проведе един импровизиран урок по пътна безопасност. Александър Рангелов от Пътна полиция Перник в присъствието на директора на ОУ ”Св. Иван Рилски”-Бойко Свиленов и зам.кмета на Перник Севделина Ковачева, се постара да даде ценни съвети на децата затова как да пресичат пътното платно и за какво да внимават най-много, за да не станат жертва на катастрофа.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.