iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Направиха изложба в Перник

Направиха изложба в Перник 11_1480147161

В импровизирана средновековна обстановка музеят показва малка част от историята на Перник и крепостта „Кракра”, като в уникална експозиция в залата на културната институция, всеки перничанин може да се докосне до нещата, които са намерени по време на археологически разкопки на средновековната крепост. Една част от експонатите се съхраняват във фонда на Регионалния исторически музей, а друга в Националния археологически музей /НАМ/в столицата. Гости на откриването на ценната експозиция бяха зам.-кметовете Севделина Ковачева и Денислав Захариев, историци и приятели на музея.

Авторът на изложбата - археологът Орли Рачев сподели , че това, което е подбрал е една малка част от богатството на пернишкия край, но е тематично свързано с годишнината, която се отбелязва през тази година - 1000 години от втората обсада на средновековна крепост .

„Искам да ви акцентирам вниманието върху една находка, която е намерена при едни от първите разкопки, провеждани на крепостта, през 20-те години. Това е меч на цар Петър, който се съхранява в НАМ и е инкрустиран със сребърни букви. Те имат две тълкувания: Единия прочит на написаното е: „Исус Христос закрилник наш и Господ наш”, а другия прочит на посланието на меча гласи: „Аз самия вътре на времето чакам, аз самия времето съм”, разказа пред гостите директорът на музея Венцислава Крумова.

В експозицията перничани ще могат да се докоснат до посребрената ризница, която е намерена в село Михайлово, Старозагорско, както и до единствения известен сребърен печат.

В приятната обстановка, която върна гостите назад във времето беше поздравен и краеведът Иван Ерулски, който навършва пенсионна възраст . Той получи красив букет от колегите си и пожелания да е много здрав, да продължи да събира сведения за Перник и да ги издава в книги. Той от своят страна изказа благодарност и развълнувано сподели, че е много приятно изненадан.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.