iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Намаляват данъкът за такситата

Намаляват данъкът за такситата 03_1458976212

Минималният праг на новия данък за таксиметровите водачите ще падне от 400 лв. на 300 лв., като за това са се разбрали депутатите от ГЕРБ и АБВ. По този начин ще се осигури парламентарна подкрепа за законовите промени, които трябва да бъдат приети преди края на месеца.

В НС ще се предложи корпоративният данък, който плащат такситата да се замени с алтернативен общински данък, подобен на патента. От ГЕРБ искат той да се определя от съответната община и да бъде в размер от 400 лв. до 1000 лв. на автомобил годишно.

„Предоставяме възможността собственикът на таксиметровия автомобил сам да предпочете дали да води самостоятелно счетоводство и самостоятелно да си организира дейността, или да бъде на трудов договор към компания и съответно тази компания да му заплаща дължимите вноски“, поясни депутатът Лъчезар Никифоров.

В края на миналата година със законови промени депутатите въведоха нови изисквания за работа на таксиметровите шофьори. От 1 април всички водачи трябва или да са назначени на трудов договор във фирмите превозвачи, или да си извадят лиценз за превозвач. В четвъртък вечерта жълтите коли блокираха кръстовището при „Орлов мост“ в София заради опита пак да се въведе патентен данък. Заради блокадата транспортният министър Ивайло Московски обеща гласуваните промени да отпаднат.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.