iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Намалиха още един срок за отпускане на пенсии

Намалиха още един срок за отпускане на пенсии 02_1454656460

Новите пенсионери ще имат двойно по-кратък срок, в който да направят изрядни документите си за отпускане на пенсия пред Националния осигурителен институт, като ако подаденото заявление за пенсия е с липсващи документи или с нередности в тях, то хората ще имат един месец вместо сегашните два, за да отстранят пропуските. За отпускане на пенсиите по международни договори срокът остава два месеца. Тези изменения в наредбата предлагат от социалното министерство, като не се посочват мотиви за по-краткия срок. От началото на година е намален и срокът от три месеца на един месец, в който хората могат да обжалват размера на отпуснатата им от НОИ пенсия.

Измененията в наредбата отразяват пенсионната реформа в Кодекса за социално осигуряване от лятото на миналата година. Разписват се необходимите стаж и възраст за излизане в пенсия по години - за всички категории труд и за служителите в сектор "Сигурност". От януари тази година например жените се пенсионират на 60 години и 10 месеца с 35 години и 2 месеца стаж, а мъжете - на 63 години и 10 месеца с 38 години и 2 месеца осигуряване. За военни и полицаи възрастта е 52 г. и 10 месеца.

Нова промяна в наредбата е, че хората с решение от ТЕЛК вече няма да дават копие към заявлението за отпускане на пенсия за инвалидност, защото то ще се изпраща по служебен път. Персоналните пенсии, които Министерският съвет отпуска по предложение на социалния министър, вече ще се дават със заявление до общинския съвет, а не до НОИ.

Подчинените на Ивайло Калфин предлагат изменения и заради възможността хората да се пенсионират по-рано - една година преди да навършат възрастта за трета категория. Хората, които имат 12 месеца, докато навършат годините за пенсия и имат право на обезщетение за безработица могат да изберат него или пенсията. Трябва да имат предвид обаче, че пенсията ще е намалена с 0.4% за всеки недостигащ месец възраст и то пожизнено.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

01-Юли-2015

30-Юни-2015

01-Юли-2014

30-Юни-2014

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

ipernik com