iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Награди за хората, помагащи на аутистите

Награди за хората, помагащи на аутистите сн. netinfo.bg

Днес хора, допринесли за помагането на децата аутисти бяха надарени с отличия „Фонд за терапии“ . Това е първото издание на фонда Национални награди „Малкия принц“. На него бе изразено признание към хората, които помагат на аутистите да се справят с ежедневните проблеми.

Отличията са  за принос към по-добро  качеството на живот на децата аутисти  чрез повишаване информираността на обществото по темата и  за приобщаването им в училище и в социума, както и за подпомагане обучението на специалистите за професионална работа с такива деца.

Специална награда „Обществена личност” за най-голям принос в информиране на обществото  за аутизма получи певецът и актьор Део, а отличието му беше връмчено от народния представител от Перник  Ирена Соколова (ГЕРБ). 

Във вечерта на наградите „Фонд за терапии” събра  дарения за обучение на специалисти от държавните училища в подкрепа на децата с разстройство от аутистичния спектър.

Целта на организаторите е наградите да станат ежегодни.

Аутизмът не е болест, а състояние, което засяга минимум върху 60 хил. човека в България към настоящия момент. През изминалата година, повече деца са диагностицирани с аутизъм, отколкото с диабет, синдром на Даун, рак и СПИН общо. Едно на всеки 91 момчета страдат от аутизъм през 2010 г. Деца с аутизъм се раждат в семейства от различни раси, етноси, социален произход, образование, интелект, убеждения и религия, обясни Ирена Соколова.

На събитието присъстваха омбудсманът на България Константин Пенчев, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, министри, народни представители.

 

Информация: gradski.org

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.