iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Надписи ще разколебават желаещите да пият

Надписи ще разколебават желаещите да пият 04_1430286685

Ще слагат страшни надписи и на шишетата с алкохол, включително нашенската ракия, като шокиращи лозунги като върху кутиите с цигари ще трябва да разколебават желаещите да употребят някаква пиячка - дори бира и вино.

„Алкохолът увеличава риска от насилие и жестокост", гласи проектопредупреждение, илюстрирано със снимка как явно пиян мъж се кани да пребие жена си.

Чист черен дроб и „развален" до него - преди и след злоупотреба с напитки с градус, пък са поставени под надписа „Алкохолът увеличава риска от над 60 заболявания". Има и по-леки форми на предупреждение, като например „Пиенето увеличава риска от увреждания и контузии", както и „Не шофирайте след употреба на алкохол".

Въвеждането на предупредителни етикети върху бутилките с алкохол в Европейския съюз вече се обсъждане от евродепутатите на пленарната им сесия тази седмица в Страсбург. Ако предложението бъде прието, бутилките ще се продават с предупредителните послания. Мярката, естествено, цели да се намалят злоупотребите със спиртни напитки.

Документът, който Европарламентът трябва да гласува днес, предвижда намаляване на употребата на алкохол и конкретно от непълнолетни и поставянето на предупреждения върху етикетите на бутилките срещу опасностите от шофирането в нетрезво състояние и употребата на алкохол при бременност, предаде "Всеки ден".

Очаква се Европейската комисия да бъде призована да започне незабавно работа по новата стратегия за алкохола до 2022 г., за да помогне на правителствата в борбата с вредите от спиртните напитки.

ЕС отчита, че злоупотребата с алкохол причинява 3 300 000 случая на преждевременна смърт в световен мащаб всяка година. Във възрастовата група от 20 до 39 години приблизително всеки четвърти смъртен случай може да бъде свързан с употребата на алкохол. А смъртта често е следствие от злополуки, прояви на насилие или чернодробни заболявания. Върху етикетите на шишетата с водка, уиски, ракия, бира, вино и др. ще бъдат изписани и калориите и съставките, които се съдържат в питиетата.

Родните производители обаче не са особено очаровани от новата мярка. Причината е чисто финансова, тъй като трябвало да печатат наново етикетите на шишетата, което ги удряло по джоба. Те дори намекват, че новата мярка, която се предвижда, може да вдигне цената на алкохола на пазара.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.