iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Над 50% от домакинствата в Перник имат достъп до интернет в домовете си

Над 50% от домакинствата в Перник имат достъп до интернет в домовете си 01_1453276102

53% от домакинствата в Перник имат достъп до интернет в домовете си. Това съобщиха от Териториалното статистическо бюро. С този резултат областта ни се нарежда на 16 място в страната. В класацията първа е София /столица/ със 75.3%, следвана от Шумен – 65.3%, Благевград – 63.3%, а най-малък е делът в област Враца – 31.1%. Това сочат резултатите от проведеното изследване за използване на информационно-комуникационните технологии (ИКТ) от домакинствата и лицата за 2015 г.

Общо в страната услугите на виртуалното пространство през 2015 г. ползват 59.1%, като е отбелязан ръст от 9.2 процентни пункта спрямо предходната година.

Все по-масово става използването на ИКТ в област Перник. За това говори фактът, че повече от три пъти се е увеличил относителният дял на домакинствата в област Перник за 6-годишния период от 2010 до края на 2015 г., които са свързани с глобалната мрежа. За сравнение през 2010 г. ръстът на хората ползващи интернет в региона е 15,4%.

54% е относителният дял на хората на възраст между 16 и 74 години в област Перник, които регулярно ползват интернет. Те са в нета ежедневно или поне веднъж седмично. И тук зарибяването си казва тежката дума, скокът на „висенето” във виртуалното пространство спрямо предходната година е от 6.2%.

През 2015 година 56.4% от мъжете и 51.6% от жените в област Перник използват интернет ежедневно или поне веднъж седмично. При мъжете този дял е с 1.2% по-висок от този за страната, а при жените е по-нисък с 2.4%.

Значителни са различията при редовно използващите интернет през 2015 година в област Перник по образование. Докато 81.6% от лицата с висше образование използват редовно глобалната мрежа, то едва 22.6% от лицата с основно или по-ниско образование се възползват от възможностите, които тя предоставя. Редовно използващите интернет със средно образование са 52.7%.

През 2015 година относителният дял на лицата от областта, ползващи през последните 12 месеца услугите на електронното правителство в България, е 15.9% при средно за страната 17.8%. В отделните области този дял варира между 34.8% за област София (столица) и 5.3% за област Кърджали.

Разпределението по пол на лицата в област Перник, използващи глобалната мрежа за взаимодействие с публичната администрация и местното самоуправление показват, че относителният дял на жените надвишава този на мъжете със 7.3 %.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.