iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Над 20% от пенсионерите нямат стаж

Над 20% от пенсионерите нямат стаж 03_1426672752

21% от пенсионерите за миналата година в масовата трета категория, са били без необходимия стаж, като се е наложило да работят над законовата възраст за излизане в пенсия. Това се превръща в тенденция, отбелязват от НОИ.

11 552 души са се пенсионирали миналата година на възраст над 65 години, при положение че законовата възраст за пенсия за мъжете е 63 години и 8 месеца, а за жените - три години по-рано. Като дял от всички нови пенсионери тези над 65 години са 21.4 на сто. Спрямо 2013 г. те са се увеличили с 3.4%, показват данните на НОИ за м.г. За сравнение през 2009 г., когато започна пенсионната реформа на ГЕРБ за увеличаване на възрастта и стажа с по 4 месеца, относителният дял на излезлите в пенсия над 65 години е бил само 7%.

Почти същият е делът на пенсионерите, които излизат в заслужен отдих под законоустановената възраст - всеки пети е излязъл в пенсия по-рано. Според експертите на НОИ това се дължи най-вече на работещите тежък труд от първа и втора категория. Тези хора намаляват обаче - спрямо миналата година са с 4% по-малко.

Както "Сега" писа, през 2014 г. реалната средна възраст на всички нови пенсионери е била 57.6 години. Това се дължи както на работещите тежък труд, така и на всички служители на специалните ведомства, които ползват привилегията на ранното пенсиониране. Единственото условие за тях е да имат 27 години стаж, от които 2/3 специализиран. Така миналата година средната възраст за излизане в пенсия на полицаи, военни, следователи и др. е била 52.8 години.

Има увеличение и в средната възраст на пенсиониралите се миналата година хора с инвалидни пенсии - от 52.1 години тя се е увеличила до 52.5 години. Всяка трета новоотпусната пенсия миналата година е била инвалидна - над 30 хил. са този вид пенсии. 31% от новите инвалидни пенсии са получени от хора на възраст до 49 години. Данните обаче показват и друга любопитна картина - нарастване при новоотпуснатите инвалидни пенсии в групата 60-64 г. (от 15.4% на 18%) и над 64 г. - от 1 на 2%. "Сред причините са както по-високата заболеваемост на населението в по-високите възрастови групи, така и желанието да се допълва доход, макар и с ниска инвалидна пенсия, поради несигурността в икономическите условия и невъзможността за изпълняване на условията за пенсиониране", посочват от НОИ.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.