iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Над 100 млн. евро за година са похарчили Червеният кръст и Червеният полумесец

Над 100 млн. евро за година  са похарчили Червеният кръст и Червеният полумесец 10_1413626866

Червеният кръст и Червеният полумесец са похарчили над 100 млн. евро за година за проекти за намаляване на риска от бедствия.

Само за 2013 г. от Червеният кръст и Червеният полумесец са помогнали на 26 млн. хора от 121 държави за намаляване на риска и подготовка за бедствие. Приблизително 101 млн. евро са били изразходвани за проекти, насочени към намаляване на риска от бедствия.

В световен мащаб през 2013 г природните бедствия са причинили щети в размер на 118 млрд. щатски долара. Реално обаче те възлизат на 200 млрд. долара, тъй като в отчетността не влизат щетите, нанесени от сивата икономика, както и щетите на хората с много ниски приходи и малко имущество. Това заяви Николай Тодоров, директор на Дирекция „Международни програми и сътрудничество“ в БЧК, по време на медиен форум за готовността при бедствия, катастрофи и аварии.

Важно е хората да разберат, че усилията трябва да са насочени не само в ограничаването на последиците от дадена кризисна ситуация, но и те да бъдат достатъчно информирани предварително за това как трябва да се реагира в тези случаи. Около този принцип се обединиха участниците във форума.

Има едно твърдение, което представя най-точно важността от превенцията и готовността при бедствията и авариите и това е, че за всяко едно евро, вложено в такава дейност - след това се спестяват между 8 и 16 евро , вложени във възстановяване на щетите. А бедствията съпътстват все по голяма част от бъдещето не само у нас, но в Европа, и света като цяло. Ако се сравни периода от 1990 г до сега това ясно се доказва, заяви Огнян Златев, ръководител на ЕК в България.

Според председателят на Българския Червен кръст Христо Григоров - когато сме информирани и подготвени за кризисните ситуации, те няма да са толкова болезнени. Затова в тези случаи ролята на медиите е много важна. Той допълни, че българският народ е изключително съпричастен, като последните дарителски акции, които доброволческата организация е провела, в следствия на сполетелите ни природни бедствия и катастрофи - само потвърждават това.

Григоров допълни, че за бедствието в с.Бисер - БЧК е събрала от дарителски кампании 2 400 000 лв., за Перник над 1 100 000 лв., в Мизия са събрани над 2 500 000 лв. И все пак важно е преди всичко да се инвестира в бедствената готовност, да се засилят мерките за нея и за намаляване на уязвимостта на населението, каза Екатерина Борисова, координатор на Европейската кампания „Устойчивост при бедствия”. Това е комуникационна кампания, инициирана от Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, финансирана от ЕК. Партньори по нея са 12 европейски червенокръстски организации включително и БЧК.

Източник: bnr.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.