iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Националният флаг беше издигнат в училищата

Националният флаг беше издигнат в училищата 06_1403781836

Тържествата, посветени на 85-годишнината на обявяването на Перник за град, започнаха с ритуал за издигане на националния флаг в училищата.

От името на кмета на община Перник Росица Янакиева на всяко учебно заведение бе връчено специално табло със символите на града. На него е изобразен Указа, с който нашето селище е обявено за град, както и исторически обекти, най-разпознаваеми и характеризиращи нашия град.

Учебните заведения получиха знамето на нашия град и двата тома на романа „Трите живота на Кракра” от Антон Дончев.

Свитък със словото на кмета Росица Янакиева също бе сред изненадите, които получиха училищата. В него градоначалникът припомня важни факти от историята на Перник.

„Перник е селище с хилядолетна история. Историческите проучвания сочат, че Перник е добре укрепен военен и административен център още по времето на траките и римляните. Със славяните идва и името на селището Перник. Някои автори свързват произхода и значението му с името на старославянския бог Перун В началото на 9-ти век Перник влиза в пределите на българската държава. По това време е открит в България единственият сребърен печат на цар Петър. В житието на Св. Иван Рилски от 10 век се разказва за опитите на царя да се срещне със светеца”, припомня в част от словото си кметът Росица Янакиева.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.