iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

На територията, стопанисвана от ТП ДЛС ”Витошко- Студена” вече има повече диви животни

На територията, стопанисвана от ТП ДЛС ”Витошко- Студена” вече има повече диви животни 06_1402556911

На територията, стопанисвана от ТП ДЛС ”Витошко- Студена” вече има повече диви животни. Това сочат данните от приключилата таксация тази година.

Анализът, който е направило ръководството на ловното стопанство, показва, че в момента на територията му има: благороден елен- 220 броя; елен лопатар- 120; сърна-350; дива свиня- 400; муфлон-100, дива коза- 45, кафяви мечки- около 15. „След наблюдавания спад на запасите от диви животни в района на ловното стопанство, респективно на природен парк „Витоша” в периода 2010-2012г, тази година със задоволство установяваме значително увеличаване на техния брой. Това се отнася най-вече за дивата свиня. Ще посоча за сравнение, че през 2012 г при направената таксация са установени 100 диви свине, а сега техният брой е 400. При благородния елен има увеличение на запаса с 1/3.

При елен-лопатара увеличението е с 50 на сто. Толкова се е увеличил и запасът от муфлони. При тях, обаче, това се дължи и на факта, че ловното стопанство закупи няколко животни с цел смяна на кръвта, която се отразява благоприятно върху популацията на този вид”, поясни Драгомир Пенчев- заместник директор на ДЛС”Витошко-Студена”. Той поясни още, че увеличаването на запаса от диви животни се дължи в не малка степен и на борбата с бракониерстването в района. „Не е за пренебрегване и фактът, че ние подхранваме дивеча. За целта ежегодно стопанството осигурява 140 т концентриран фураж. Освен това се обработват 500 дка дивечови ниви, добивът от които не се прибира, а служи като специализирана фуражна база на дивеча. Не трябва да се подценяване и фактът, че съвместно с Българската агенция по безопасност на храните провеждаме непрекъснато профилактика срещу болестите по дивите животни, с цел не само намаляване на смъртността сред тях, но най-вече с цел предотвратяване на разпространението на заразата сред питомните животни. Последната подобна акция бе свързана с ваксинацията срещу бяс по лисиците”, поясни Драгомир Пенчев.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

23-Декември-2016

23-Декември-2015

23-Декември-2014

24-Декември-2013

23-Декември-2013

Вход с фейсбук профил:

Гореща линия: 0888 563 496

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини

ПОРЪЧКИ се приемат само през сайта и се препращат към търговците за изпълнение!

ipernik com