iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


На 25 май ще има само една сватба в Перник

На 25 май ще има само една сватба в Перник 05_1400845384

На 25 май ще има само една сватба в Перник. Младоженците са Йоана и Цветелин, като те ще се врекат във вярност един на друг на открит ритуал пред Двореца на културата.

На 24 май пък, когато започват абитуриетските балове, няма да има нито едно сватбено тържество. Като че ли стана традиция в дните на купоните на зрелостниците да има отлив от сватби, каза за Pernik Today Антоанета Горянова- организатор на сватбените церемонии в «Обредни дейности».

Предната седмица, на 17 май отново е имало само един сватбен ритуал.

Все повече млади хора искат да сключат брак на историческата крепост «Кракра», твърди Горянова. На 26 април вече се е състоял такъв ритуал, а по желание на младоженците ги е венчала кметът Росица Янакиева. За съжаление времето не било хубаво, духал вятър и помел атрибутите за тържеството.

Млада двойка перничани, която живее в чужбина, се връща у дома, само за да сключи брак в Перник за радост на двете роди. През месец юли двамата също ще се врекат във вярност на крепостта «Кракра».

Младоженците все повече предпочитат изнесения ритуал. Те искат тържествената церемония да бъде на място в ресторанта, пред очите на всичките им гости. В деня на влюбените 14 февруари Община Перник подари незабравим сватбен ритуал на Станислава и Емил, които се врекоха във вярност пред очите на стотици перничани пред Двореца на културата и заедно с кумовете си пуснаха в небето четири бели гълъба. Оттогава се отприщиха изнесените сватбени церемонии пред Двореца. Миналата година младоженци слязоха на630 метра под земята в единствения на Балканите подземен минен музей и се снимаха пред късметлийското вкаменело дърво на 5 милиона години, други пък първо гласуваха по време на парламентарните избори и после отидоха да подписват.

През първите 5 месеца на годината под венчило са минали 67 двойки. За същото време през 2013 г. са сключени 70 брака. За цялата 2013-та халки са си надянали 255 двойки. В сравнение с предишни години сега сватбите са по-малко. Преди 8 години, браковете са със 163 повече. Бумът е бил през 2006-та и 2007 г., когато в Перник под брачните свидетелства са се разписали 428 двойки.

Цените на сватбения ритуал в Перник не са променяни няколко години. 57 лв. струва церемонията с музикален съпровод в ритуалната зала, но до 15 ч. От 15 до 19 часа цената е 87 лв. Таксата за изнесения ритуал е 150 лв.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.