iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Мъжете и жените ще се пенсионират на 65 години

Мъжете и жените ще се пенсионират на 65 години 07_1437127376

Мъжете и жените ще излизат в пенсия на 65 г. Въвеждат възраст за пенсиониране и за военни, и полицаи. Осигуровката ще се вдигне на два пъти с по 1% през 2017 и 2018 г., а хората, родени след 1959 г., ще могат да избират многократно къде да постъпят вноските им за втора пенсия.

Това приеха снощи депутатите от социалната комисия на второ четене на промените в Кодекса за социално осигуряване. Повечето от текстовете минаха с подкрепата на ДПС, а партньорите на ГЕРБ в управлението - реформаторите и Патриотичният фронт, гласуваха "против" или "въздържал се". Ако това разпределение се запази и в пленарната зала, пенсионната реформа ще мине без проблем.

От 2016 г. възрастта за пенсия в масовата трета категория започва да расте. През първите 2 г. стъпката ще е 2 месеца и за мъжете, и за жените. Така догодина в заслужен отдих ще се излиза на 60 г. и 10 месеца за жените и 63 г. и 10 месеца за мъжете. От 2018 г. стъпката за мъжете ще е по-плавна - с по 1 месец на година, докато през 2029 г. стигне 65 г. За жените увеличението продължава с по 2 месеца до 2029 г., след което се ускорява на 3 месеца до 2037 г., когато трябва да достигне крайната цел - 65 г. Изискуемият стаж също ще расте с по 2 месеца за мъжете и жените, докато стигне 37 г. за жените и 40 за мъжете.

Военни и полицаи ще се пенсионират от следващата година при навършени 52 г. и 10 месеца. Тяхната възраст също ще расте с по 2 месеца, докато стане 55 г. Изискването за 27 г. стаж, от които две трети в системата, се запазва. От следващата година се затягат условията и за хората без стаж, които сега имат право да се пенсионират на 65 г. и 8 месеца при 15 г. работа. От 2016 г. възрастта и за тях ще расте с по 2 месеца, докато стане 67 г. За тези, на които не им достига стаж до 1 година, се въвежда гъвкаво пенсиониране - те ще могат да го направят, но срещу по-ниска с 0.4% пенсия. От 2038 г. възрастта за пенсия за всички българи би следвало да се обвърже с нарастването на средната продължителност на живота у нас.

Увеличението на осигуровката за пенсия с 2% беше прието без дебати. Реформаторите и Патриотичният блок се въздържаха при този текст, а БСП гласува против.

Хората, родени след 1959 г., ще могат да прехвърлят вноската си за втора пенсия в НОИ. В този случай партидите им ще влизат в Сребърния фонд, където няма да има доходност. Ако решат да се върнат обратно в капиталовия стълб, те ще получат само това, което са внесли в обществения фонд. Парите ще могат да се местят веднъж годишно, докато човек не стигне възраст 5 години преди пенсионната. Работещите тежък труд също ще могат да прехвърлят парите си за втора пенсия в НОИ, но само веднъж.

Реформаторите не подкрепиха провеждането на многократен избор за втория стълб. ДПС обаче осигуриха нужните гласове. Радан Кънев предложи само родените от 1960 г. до 1969 г. да могат да прехвърлят партидите си между НОИ и частните фондове, като това да става до 1 година преди навършване на години за пенсия. "Въпросът е политически. Предложението на вносителите е път за отмяна на втория стълб и сливането му с третия стълб (доброволното осигуряване). Това е целта на реалния вносител - министъра на финансите", коментира депутатът. Той обясни, че именно поколенията между 1960 и 1969 г. ще получават нищожни пенсии от втория стълб заради ниските вноски в началото на реформата, което ще накърни допълнително доверието в системата. Според Кънев срокът да се местят партидите най-много до 5 г. преди пенсия е твърде дълъг, тъй като не позволява да се направи информиран избор. Затова РБ искаха срокът да е 1 г. преди навършване на условията.

Въпреки че на първо четене реформаторите заплашваха, че подкрепата им за цялата пенсионна реформа зависи от приемането на техните текстове за частните фондове, вчера Кънев заяви, че няма нищо драматично в това, че не подкрепят ГЕРБ. "ГЕРБ има достатъчно мнозинство с гласовете на АБВ и ДПС", каза той.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.