iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Можем да се запишем за санаториум с програма от НОИ

Можем да се запишем за санаториум с програма от НОИ 05_1431417839

Кални бани връщат силите и изправят на крака болни и преуморени, като лековити минерални извори помагат при безплодие, подмладяват кожата и церят костни, неврологични, сърдечно-съдови и стомашно-чревни болести, казаха управители на санаториуми от цяла България.

Ако искате да се убедите дали думите им са истина, при това без да плащате баснословни суми за почивка и лечение, може да се възползвате от програмата на Националния осигурителен институт (НОИ), по която се осигурява парична помощ за профилактика и рехабилитация в над 40 санаториума. Лечебниците са в най-известните с минералните си води български курорти - Велинград, Хисаря, Вършец, Банкя, Сандански.

През 2015 г. по програмата ще могат да се лекуват около 44 000 души - с близо 5000 повече, отколкото през 2014 г. Бюджетът на програмата е 17,683 млн. лв. Средствата са от осигуровки.

Средният разход на човек е около 400 лв., като НОИ плаща за 10 нощувки с до 4 диагностични и терапевтични процедури на ден и по 5 лв. за храна. Почиващите доплащат до пълен пансион в зависимост от цените в различните санаториуми. Обикновено това струва още между 150 и 200 лева. Пациентите трябва да платят и еднократна такса за резервация в избраното от тях заведение, която е между 10 и 60 лв.

По програмата могат да се възползват всички с платени осигуровки за общо заболяване, майчинство и/или за трудова злополука и професионална болест през последните 6 месеца преди лечението. Кандидатстването е на принципа “най-бързият печели” и е до изчерпването на бюджета, което обикновено се случва през октомври-ноември. Записването вече започна.

Кандидатите трябва да са получили медицинско направление за необходимостта от лечение поне 30 дни преди постъпването в санаториум. За записване трябват още лична карта, удостоверение за платени осигуровки, както и изследвания и епикризи, показващи развитието на заболяването.

В програмата могат да участват и хора с инвалидна пенсия, ако не са навършили пенсионната възраст (60 г. и 8 месеца за жените и 63 г. и 8 месеца за мъжете). В тези случаи кандидатите трябва да представят в НОИ решение на ТЕЛК. Субсидирана почивка могат да получат и хора с увреждания от трудова злополука или професионална болест.

"Тузлата" е като магнит за болни

Трупането на тен, съчетано с кални бани на пясъка по т.нар. египетски метод, привлича като магнит българи и чужденци в Специализираната болница за рехабилитация "Тузлата", разположена сред гората на брега на морето на 6 км от Балчик.

От 1 юни до края на септември настанени в базата и външни посетители пълнят обособените край брега на лиманното езеро мъжки и дамски плаж. Първо се пекат половин час на слънце, после се мажат с прясно извадена кал и стоят така, докато тя се напука. Следва къпане в езерото и минерален душ без сапун. Ефектът е поразителен при пациенти с псориазис, защото комбинацията от свърхсолената лиманна вода и наситената със сероводород минерална вода заздравява плаките по повърхността на кожата, обясни шефката на болницата д-р Камелия Кирчева.
Лечебни процедури с кал целогодишно се правят и на закрито. Калциевите, магнезиевите и натриевите йони в лепкавата каша церят успешно костни и неврологични болести, помагат при стерилитет и подмладяват кожата.

Част от клиентите идват по линия на НОИ, най-вече с проблеми в опорно-двигателния апарат. "Вече приехме първите за тази година, но обикновено лимитът се изчерпва до септември", обясни д-р Кирчева. 10-дневна карта чрез НОИ струва 150 лв. плюс еднократна такса резервация от 20 или 30 лв. според вида на стаята. Освен спане и храна в цената влизат лекарски преглед, калолечение и допълнителни процедури - терапия с магнити, лазер или ултразвук, масаж или лечебна физкултура. Без бонуси същият пакет излиза близо 700 лв. Целебните манипулации обаче не са подходящи за бременни, психично болни, епилептици и наскоро прекарали инфаркти и инсулти.
120 места по програмата

Лечение с минерална вода, кал, луга и ароматерапия се предлагат за болни и преуморени в санаториума "Свети Мина" във Вършец. В балнеохотела 120 от всичките 300 места са отделени за рехабилитация по програмата на НОИ. За един сезон по тази линия в комплекса гостуват около 500 души. От началото на април до сега по програмата са се лекували 40 души.

Специализирана болница връща здравето и активността на пациентите си с уникалната минерална вода на Вършец, която е с температура от 36 до 38 градуса. Вълшебните извори, ползвани още по римско време, лекуват заболяванията на централната и периферната нервна система, сърдечно-съдови проблеми и болести на опорно-двигателния апарат.

Във Вършец идват и хора с диабет и затлъстяване. Болницата предлага минерални и тангенторни вани, хидромасажи, калолечение, парафинолечение и лазерна терапия. Процедурите премахват като с вълшебна пръчка и физическата, и умствената преумора. Затова много от посетителите на комплекса са държавни служители, претоварени от часовете на бюрото и пред компютъра, споделят медиците. Продължителността на курса на НОИ е 10 дни. Престоят и процедурите за това време струват около 435 лева, но пациентите плащат само 205 лв. "Лечението с минерална вода и процедурите на специалистите ни дават много добри резултати. Момче, паднало преди 3 месеца от 4-тия етаж, пристигна в комплекса на носилка, а си тръгна на крака!", сподели управителката Боряна Бончева.
В Хисаря очакват над 10 000 души

Балнеосанаториумите в Хисаря са най-търсени от седемте заведения в Пловдивска област, с които НОИ има сключени договори за 2015 г. В прочутия по цял свят курорт, в който най-различни болежки лекуват пациенти от Израел, Русия, бившите съветски републики и други държави, всяка година по 10 дни от март до октомври-ноември по програмите на НОИ тук се възстановяват и над 10 000 българи.

Най-голям е напливът към Военния санаториум и балнеохотел "Гергана". Много са посетителите и на Специализираната база за рехабилитация (СРБ).

В трите балнеосанаториума в Хисаря се лекуват предимно бъбречно-урологични и стомашно-чревни заболявания, както и такива на опорно-двигателния апарат и периферната нервна система, каза д-р Любов Тинкова, главен инспектор по осигуряването в НОИ-Пловдив.

Сумата, която пациентите в Хисаря доплащат по програмата, достига до 200 лв. за 10 дни. СРБ-Баня и балнеохотел "Стряма" в Царска Баня, както наричат градчето по пътя Пловдив - Карлово, пък са предпочитани от страдащи от дископатии, дискови хернии, радикулити, плексити и други заболявания на опорно-двигателния апарат, централната и периферната нервна система. Лековитите минерални води на Нареченските бани са най-подходящи за възстановяване след прекарани инсулти, невралгии и сърдечно-съдови болести. Балнеохотел "Диана" в местността Копривките в Родопите е притегателно място за хора на средна възраст с дихателни и сърдечно-съдови проблеми.

При артрит - в Родопите

Над 6000 души са се лекували през 2014 г. в балнеосанаториума в курорта Баните. Според шефа на специализираната болница д-р Алекси Каров причините за наплива в закътаното родопско село са повишаването на заболеваемостта, ефективността на водата, ниските цени и опитният персонал.

Минералната вода в Баните е 42,8 градуса и лекува основно заболявания на опорно-двигателния апарат. Влияе на артрози, артрити, заболявания на периферната нервна система, при отравяне със соли на тежки метали, кожни и стомашно-чревни заболявания. Тя съдържа и флуор, който е много важен за децата. Изворът има и мощно противорадиационно действие. Свързва солите на тежките метали заедно със сулфатни аниони и ги прави или практически неразтворими, или ги превръща в по-прости съединения, които се изхвърлят от тялото, обяснява д-р Каров.

От 11 години санаториумът работи с НОИ, приема военноинвалиди и пострадали, както и хора с над 90% намалена трудоспособност. Болницата е с 201 легла, като на свободен прием цените са от 29 до 43 лв. на ден. Ако има недоволни, това са чужденците, защото услугите в балнеосанаториума са на тройно по-високи цени от тези за българите.

До миналата година само Баните в цялата Смолянска област имаше договор по програмите за лечение на НОИ. От тази година след неколкогодишно прекъсване контракт ще сключи и балнеосанаториумът в Девин. Санаториумът е част от СПА хотел "Орфей".

В Кюстендил церят безплодие

Лекуването на безплодие при мъжете и жените привлича пациенти от цяла България в балнеосанаториума в Кюстендил. Успеваемостта е над 30%. Затова десетки двойки с репродуктивни проблеми се записват за преглед, наблюдение и лечение по програмата на НОИ. Намират се и зевзеци, които шеговито коментират, че “най-надеждната процедура за зачеване е разходка с непознат мъж из крепостта Хисарлъка".

Процедурите облекчават и болести на опорно-двигателния апарат. Пациентите по субсидираната от НОИ програма доплащат по 15 лева за храна и по 2 лева на ден застраховка. Престоят е 10 дни. Засега няма наплив от пациенти. Дископатиите се обострят в ранна есен и се очаква тогава да се увеличат записванията.
75-градусовата минерална вода в кюстендилския балнеосанаториум прави чудеса при лечението на термични или химични изгаряния. Ефектът в изчистването на подобни рани е поразителен, коментира персоналът. Облекчават се и кожни проблеми - екземи, псориазис, невродермит, уртикария.

Калта е черното злато на Поморие

Лечебната кал на Поморие е лек за много болежки и привлича нашенци и чужденци в местния санаториум. В заведението се облекчават ставни болки, гинекологични проблеми, простатит, заболявания на периферната нервна система - плексити, радикулити, както и кожни болести - псориазис и невродермит.

На брега на намиращото се в близост Поморийско езеро всяко лято се появяват мними лечители. Те твърдят, че връщат младостта и продават предимно на рускини кофички с кал по 5 лева. За да бъде лечебно обаче, черното злато, както още наричат калта, трябва да бъде извадено от езерото и приготвено за процедури по специална технология, обясняват специалистите.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

07-Януари-2017

07-Януари-2016

06-Януари-2016

07-Януари-2015

06-Януари-2015

07-Януари-2014

06-Януари-2014

Вход с фейсбук профил:

Гореща линия: 0888 563 496

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини

ПОРЪЧКИ се приемат само през сайта и се препращат към търговците за изпълнение!

ipernik com