iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Може да въведат проверочен изпит за шофьорите, които катастрофират

Може да въведат проверочен изпит за шофьорите, които катастрофират 05_1431606482

Шофьорите да се явяват на проверочен изпит, резултатите от който ще определят, дали те да си получат книжката обратно или не при положение, че те се ударят в дърво, излизят от пътя или катастрофират в насрещното.

За това настоя вчера Алекси Кесяков, секретар на държавно-обществена консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата. Той присъства на обществено обсъждане с представители от автомобилните организации за инцидентите по шосета, които се

очаква да нараснат в началото на летния сезон.

“Никой не може да ми обясни, че един шофьор, който е карал бързо, излязъл е от пътя и се е нацелил в дърво, е добър водач. За мен подобен човек е накадърен и неграмотен и задължително трябва да се яви на проверочен изпит, за да се види има ли той нужните умения да сяда зад волана”, каза вчера Кесяков. Той раздели катастрофите на няколко вида – “семейна”, при която баща убива сина си, съпругата си и т.н, “махленска”, като тази в дупнишкото село Яхиново, където загинаха пет човека, “успял бизнесмен” и т.н. Проблемът обаче не бил в наказанията, които са достатъчно сурови. Проблемът бил в подготовката на шофьорите.

“Всеки трети въпрос в листовките за взимане на книжка е подвеждащ, а всеки втори е затрудняващ. Това създава само предпоставки, бъдещите водачи да предпочитат

да си купят книжките

вместо да седнат и да научат”, каза пък председателят на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България (АКАБ) Красимир Георгиев.

Той и колегите му настояха всички институции да носят отговорност за катастрофите и всички те да се борят взаимно, за да се намалят.

“Селата са за живеене, а не за състезания. Не може след всяка катастрофа общината да слага легнали полицаи”, обясни Георгиев. Присъстващите автоинструктори се обединиха около идеята, че подготовката и информираността за последствията от всеки инцидент трябва да са водещите.

“Всеки трябва да знае, че дори 8 км в час са достатъчни, за да се убие едно дете на пътя”, обясни Кесяков.

До дни ще заработят 148 мобилни камери

До дни ще заработят 148 камери по пътищата, които ще могат да издават електронен фиш за нарушенията. Това заяви от парламентарната трибуна по време на блиц контрола вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

“Подписана е наредбата и чакаме обнародването в Държавен вестник до дни. Надявам се, че това ще има ефект, поне превантивен”, добави тя.

Бъчварова посочи, че до няколко дни ще има съвещание в МВР, на което отново ще бъде обърнато внимание на районните управления, полицаите възможно най-бързо да приемат сигнали, “защото превенцията е добра възможност”.

“Оставаме в готовност да сътрудничим с всички, които искат да направим нещо, което ще помогне за решаването на този проблем”, увери вицепремиера във връзка с инцидентите по пътищата. Румяна Бъчварова подчерта, че в МВР се обсъждат и законодателни предложения.

Младежи с шествие “Искам да се прибера ЖИВ”

Младежи от Дупница организират шествие под наслов: “Искам да се прибера ЖИВ”. Стотици вече са заявили желание да присъстват на събитието в новосъздадената фейсбук група. Митингът ще се проведе на 16 май. Той ще бъде и в памет на жертвите, загинали в катастрофи. Организатори на инициативата са учениците от Гимназия “Христо Ботев” в града, както и близки приятели на едно от пострадалите момчета при зверската катастрофа в Яхиново Милчо Паликарски. Момчето все още е в болница в столицата, но вече в стабилно състояние и без опасност за живота. Той и 20-годишния Светослав са единствените оцелели при сблъсъка в електрически стълб на улица “Иван Вазов” в града.

“Кампанията е против насилието по българските пътища, имаща за цел да намали броя на жертвите от катастрофи и злополуки на пътя. Началото е предвидено за 11 часа на площад “Свобода” с раздаването на флаери и стикери. 30 минути по-късно, шествието ще премине из целия град.

При зверска катастрофа на 10 май в дупнишкото село Яхиново починаха общо петима души. Хора от Дупнишко си спомнят, че в село Яхиново е имало отново подобна драма през 1972 г. Тогава отново 5 – ма млади хора са загинали, пометени на тротоара от тежкотоварен камион.

Шофьорка падна в дере

25-годишна жена се спаси по чудо, след като автомобилът й падна в дере край Новачене, съобщи tribali.info. Инцидентът е станал във вторник около 18,30 часа. Жената е управлявала лек автомобил “Опел Астра”, който многократно се е преобръщал, преди да падне в пропастта край пътя. Шофьорката е извадена от колата със счупен крак и други наранявания и в силен шок. С линейка е закарана в Центъра за спешна медицинска помощ. Младата жена е родена в Ботевград, но адресната й регистрация е във Варна.

Катастрофата е станала на главния път Е-79 в района след Новачене. “Опел”-ът се е движел от Враца към Ботевград. На един от завоите след Копяновец младата жена предприела изпреварване на микробус, но в този момент видяла идващ насреща ТИР. За да избегне челния удар, шофьорката на опела се дръпнала вдясно, ударила се леко в буса и след това загубила управление над колата. Автомобилът започнал да се преобръща, а след това излязъл от пътя и паднал в дерето. Крайпътните храсти донякъде са омекотили удара, обясниха пътните полицаи.

Първи на помощ се притекли пътниците от буса. Те са семейство, което се връщало от гурбет в Германия. Според шофьора той е карал с 80 км в час, но “Опел”-ът се е движил прекалено бързо за този участък от пътя.

Автобус отнесе трамвай в столицата

Инцидентът станал на бул. “Илиянско шосе” вчера около 15,30 часа. По първоначална информация вина за катастрофата имал шофьорът на рейса, който навлязъл на релсите. При сблъсъка пострадали леко две жени. Пред пристигналите медицински екипи едната се оплакала, че има болки в кръста, а другата в крака. Лекарите се погрижили за тях, но преценили, че е по-добре да бъдат откарани в “Пирогов” за по-обстоен преглед. На място пристигнали и служители на КАТ, които тествали и двамата водачи за алкохол в кръвта. Пробите обаче били отрицателни. Това не е първият случай, когато се случва подобна катастрофа. В края на миналата година автобус, който минал на червено, засече трамвай и прати седем пътници в болницата. Тежката катастрофа стана на централните столични булеварди “Драган Цанков” и “Евлоги и Христо Георгиеви”. Пре­пълнените возила на градския транспорт седели от двете страни на кръстовището. Автобусът, който се движел по линия 72, обаче решил да мине тъкмо когато светофарът светнал червено. По това време трамвай номер 10 вече бил навлязъл в кръстовището. Ватманката видяла рейса, но не успяла да спре толкова бързо и се врязала в задната част на возилото.

Късмет

Зрелищна катастрофа на кръстовището между кварталите “Дружба” и “Чародейка” в Русе се размина по чудо без жертви. Инцидентът обаче блокира точно по обед движението на превозни средства.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.