iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Може да разрешат десния завой, когато светофарът свети червено

Може да разрешат десния завой,  когато светофарът свети червено 03_1427540699

Шофьорите ще могат да завиват надясно, когато светофарът свети червено. Това предлагат депутати с промяна в Закона за движение по пътищата.

С поправката те целят да се улесни придвижването и да се намалят задръстванията.

В момента на част от кръстовищата има отделна светлинна сигнализация, която позволява автомобилите да направят завоя, когато за движещите се направо и наляво свети червено. С поправката обаче това ще става и на места, където няма отделна

светлинна сигнализация или знак

Подобна практика има в САЩ.

Предложенията срещнаха подкрепата на БСП и ДПС.

„На мен ми харесва, аз бих подкрепил”, заяви социалистът Георги Кадиев, като даде за пример именно практиката в Щатите. Той обясни, че отдавна е мислил по темата и промяната би могла да облекчи трафика на места. Според него обаче трябва да се види с колко. Депутатът коментира още, че големият въпрос е да се възпита култура на движение, така че шофьорите да се научат да пропускат пешеходците.

„Това не е въпрос, който трябва да се решава политически. Ще чуем мнението на експертите. Аз съм „за”, заяви зам.-председателят на транспортната комисия в Народното събрание Камен Костадинов от ДПС.

Малко по-голям скептицизъм среща предложението на Светлин Танчев от БДЦ в ГЕРБ. Зам.-председателят на транспортната комисия Илия Вълков също настоя да се чуе мнението на МВР и експертите. По негови думи

подобна промяна е възможна

но трябва да става само на места, където има отделна лента за десен завой.

По негови думи и в момента на доста места са поставени отделни светофари, които да пропускат движещите се надясно автомобили.

„Ако толкова щеше да облекчи трафика, тогава отдавна да е направено”, коментира Вълков. По негови думи Законът за движение на пътищата не трябва да се ремонтира на парче, а да се започне активна работа по изцяло нов закон.

На същото мнение е и друг член на ресорната комисия – Георги Свиленски. И двамата изтъкват като аргумент факта, че сегашният е ремонтиран вече над 50 пъти и се правят нови и нови предложения.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

22-Април-2016

21-Април-2016

23-Април-2015

22-Април-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.