iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Може да повишат пенсиите догодина

Може да повишат пенсиите догодина 11_1415028350

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков каза, че има вариант за увеличение на пенсиите догодина от 2,4%.

„Искам да опровергая един слух, че няма да има увеличение на пенсиите. Има вариант за увеличение на пенсиите догодина при прилагане на швейцарското правило с 2,4%", уточни Христосков,цитиран от "Фокус".

Следващото правителство има два приоритета - как ще се осигуряват хората от първа и втора категория и от къде ще се плащат парите им, каза още социалният министър.

Вече са заложени два работещи проекта за следващото правителство и то само трябва да ги одобри. По думите му, плановете са съобразени с това да не бъдат прекъснати плащанията в момента, коментира още Христосков.

Мерки за младежката безработица

Нашата задача беше да задържим безработицата на приемливи нива. При младежката безработица има намаление, освен това, около 8000 младежи ще бъдат заети по програмата "Младежка заетост, каза още вицепремиерът в Министерски съвет. „Няма сериозна увеличение на безработицата, напротив тя се задържа на същото ниво", уточни Христосков.

„И през трите месеца всички социални плащания за деца, майки и хора с увреждания, за енергийни помощи и медицински изделия, бяха извършени навреме. Близо 3 000 лица и семейства бяха подпомогнати с еднократна помощ, а Министерски съвет гласува обезщетения на близките на загиналите при трагичните събития", каза още социалният министър.

„Наред с текущите задачи ние не се притеснявахме да хвърлим поглед напред и да разработим стратегии, които по-голяма част са представена на парламента. На първо място това е актуализацията на бюджета, защото без актуализация няма как да бъдат направени промените", добави министърът.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.