iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Може да обединяват общини

Може да обединяват общини 02_1455867786

Предложеният от финансовото министерство механизъм за подкрепа на финансово закъсали общини може да доведе и до сливане на местни администрации, като при някои от тези общини може да се окаже, че оздравяване е невъзможно, а критериите за съществуването им като отделна администрация отдавна са изчезнали. Така предложените лостове за финансова намеса могат да се използват и за промени в териториалното устройство на страната.

Това се разбра на заседание на бюджетната комисия в НС при дебатите по внесените от кабинета промени в Закона за публичните финанси. Законопроектът мина на първо четене със сериозни критики, отправени от опозицията и общините.

Както "Сега" писа, законопроектът предвижда автоматично прилагане на оздравителни планове при общини с финансови затруднения, които покриват 3 от 6 критерия. Ако попадат в тази група, кметовете ще са длъжни да предложат оздравителни мерки, като ще могат да искат и безлихвени заеми от централния бюджет. Заемите ще могат да се опрощават при успех на мерките. Законопроектът обаче не казва какво ще се случва при провал на оздравителните планове и според управляващите трябва да се мисли за сливане на такива общини. "Каква програма за финансово оздравяване може да има в община, която е 90% зависима за приходите си от получаваните от централното правителство субсидии? Трябва задължително да помислим за това дали такива общини не трябва да се обединяват", коментира Менда Стоянова. Според нея финансовото министерство трябва да изготви справка за общините, които имат финансови затруднения и не покриват икономически и демографски критериите за отделна администрация. Не се разбра дали тази справка ще се появи навреме за второ четене на законопроекта.

ЗАКОНЪТ

Критериите за създаване на общини са определени в Закона за административно-териториалното устройство на страната, но той дава повече детайли по темата кога се създават нови общини и е лаконичен за процедурата за сливане. Нова община може да се обособява при население над 6000 души и възможност да финансира част от разходите си със собствени приходи. Сливането в момента задължително става след референдуми в съответните общини.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.