iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Може да има увеличение на билетите за влак за модернизираните линии

Цените на билетите за влак по новите, по-модерни линии, може да бъдат увеличени. По тези линии ще се развива скорост от 160 км в час.

Това стана ясно вчера от думите на транспортния министър Ивайло Московски в отговор на въпрос дали БДЖ ще вдига цените през следващата година. "Не съм получавал предложение за нови цени. Но има логика там, където услугата е по-добра, да се формира и по-висока цена. Например по новите направления, които предстои да бъдат пуснати догодина - Пловдив-Септември, Пловдив-Свиленград и Пловдив-Бургас", обясни министърът.

Въпросът с евентуално повишение на услугата за пътници възникна във връзка с намалената с 40 милиона лева субсидия за държавните железници в бюджета за догодина. Според Московски това е целеви капиталов трансфер за погасяване на кредитите за новите мотриси "Сименс". Тепърва ще се мисли как недостигащите средства да бъдат набавени чрез вътрешен компенсаторен механизъм. Надеждата му е да се намерят резерви и да не се стига до съкращение на хора. Това обаче едва ли е възможно именно заради орязаните финанси. Според синдикатите може да се наложи да бъдат освободени около 1500 души.

Автобуси вместо влакове да возят пътници по малки губещи линии, довеждащи до големите гари. Това е една от поредните идеи, които лансират от транспортното министерство като компенсация за намалените средства. "Обсъждаме идеята за създаване на малка автобусна компания към БДЖ "Пътнически превози", която да организира довеждащ транспорт до основните направления, по които има по-сериозен трафик. Така малки нерентабилни линии ще могат да се закрият. Влак с двама-трима пътници е безсмислен. От спестените средства ще се купят бусове и автобуси, а персоналът ще се преквалифицира", обясни Московски. "Все пак ще се постараем да не се стига до там, предстоят и разговори със синдикатите", коментира министърът и добави: "Предполагам, че водачът на влак ще може да кара и бус. С малки бусчета разходите за няколко пътници ще са много по-малки, отколкото са за цял влак". В момента се правят финансови разчети по този проект, който ще се развива догодина и вероятно от 2016 г. ще бъде възможно БДЖ да предлага услугата. Междувременно от идната година вероятно ще бъде разреден графикът на влаковете там, където това е възможно, за да се вмести компанията в ограничения си бюджет.

НАДЕЖДИ

Министърът на транспорта се надява да се минимизират загубите, които страната ни може да понесе догодина от забавените проекти по програма "Транспорт". Основните причини за забавяне на големите пътни и жп инфраструктурни проекти са отчужденията и закъснелите разрешителни от закритото Министерство на инвестиционното проектиране, каза Московски.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.