iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Може да има режим на водата на някои места в пернишко

Може да има режим на водата на някои места в пернишко 07_1438156607

Язовир Студена е пълен за сезона, но не и изключен режим на водата на отделни места, като от ВиК призовават: пестете водата, не си мийте колата, не си пълнете басейните и не поливайте с питейна вода.

Това е съобщението на управителят на местната ВиК Иван Витанов. В язовира има 19.824 млн. куб. м. вода, при максимален обем от 25.2 млн. кубика. Това гарантира нормалното водоснабдяване до края на лятото в града и в околните селища, които пият вода от язовира.

По- критично е положението в селищата, които са на местни водоизточници, където заради високите температури и засушаването дебитът е намалял, но на този етап официално ограничения във водоснабдяването все още няма. Ако горещините продължат, не е изключено въвеждането на режими в отделни селища, казаха от ВиК.

Заради жегите питейните водоизточници в региона са под системен контрол, а кметовете на общини издадоха заповеди, за пестенето на питейна вода в продължителната и изтощителна жега. Забраняват се поливане на градини, пълнене на басейни, миене на коли и др. екстри.

Кметовете и кметските наместници по селата са задължени да проведат разяснителна кампания сред населението за спешността на тази мярка. Нарушителите ще бъдат предупредени писмено, а при следващо нарушение ще бъдат и глобявани.

Източник: zapernik.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.