iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Може да има намаление на пенсиите през 2015 г.

Може да има намаление на пенсиите през 2015 г. 09_1411546163

Понеже през 2014 г. се отчита намаление на цените, пенсиите през 2015-а трябва да бъдат намалени, а не увеличени както тази година с близо 3%.

По действащото сега швейцарско правило пенсиите растат заедно с инфлацията и намаляват, когато цените падат. Това заключение на експерти хвърли в паника хиляди пенсионери. Наложи се лично социалният министър Йордан Христосков да успокоява положението.

Предупреждението на финансистите бе съпътствано и с предложения за излизане от ситуацията. Според специалистите другият компонент в швейцарското правило – ръстът на осигурителния доход, няма да успее да компенсира дефлацията и затова предлагат 3 варианта, за да не се режат пенсиите. Първият е замразяване на парите за старост за една година, както направи финансовият министър на ГЕРБ Симеон Дянков.

Другите два варианта предвиждат изменение, дописване на формулата, внос от Швейцария, по която се смятат в момента промените в пенсиите, така че да не се стига до слизане надолу на и без това ниските пенсии. Финансистите обаче изрично подчертаха, че решението трябва да вземе следващото управление. Служебният министър Христосков реагира светкавично и категорично заяви, че няма да има намаление на пенсиите. Той посочи, че за тази годината се очаква дефлация, но едва около 1%. Тоест само с толкова ще намалее индексът на потребителските цени.

Докато очакваното увеличение на средноосигурителния доход за тази година ще бъде около 4,8%. „Така че, ако се приложи швейцарското правило за бюджета за следващата година, то в никакъв случай няма да има намаление на пенсиите, нито пък нулево нарастване, т.е. да бъдат замразени на същото ниво”, пресметна министърът – специалист по пенсиите като бивш шеф на НОИ.

Йордан Христосков успокои още, че няма опасност нито сега, нито в следващи години пенсионната система да фалира и да няма пари за възрастните хора. Но отново подчерта като слабост в пенсионната система средната възраст за пенсиониране в България – 59 години, което е рано.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.