iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Може да има едночасова общонационална предупредителна стачка

Може да има едночасова общонационална предупредителна стачка 07_1406036425

Национално представителните работодателски и синдикални организации съобщиха днес за готовност да се организира за пръв път в историята на България съвместна общонационална едночасова предупредителна стачка.

Ако бъде предприет, едночасовият ефективен протест ще обхване ключови сектори на промишлеността и услугите.

Декларацията е отправена към сега действащото Народно събрание. В нея се твърди, че ситуацията в страната е тревожно непрогнозируема, политиците са оплетени в зависимости и конфликти на интереси, а пред очите на цялото общество се правят опити да се извършат беззакония за милиарди.

Две са предпоставките да бъде предприета общонационална едночасова предупредителна стачка. Без актуализация на бюджета на здравната каса обществото е изправено пред сериозен проблем: спиране на здравното обслужване с всички последствия за здравната система и драстично натоварване на семейните бюджети на данъкоплатците.

Приемането на извънредно законодателство, което предвижда ползване на публичен ресурс за спасяване на големите депозитори на една банка, противоречи на световната практика, според която оздравяването на банката е грижа на нейните акционери и големи кредитори. Политическо решение за законова намеса в търговски отношения ще създаде прецедент, който ще илюстрира пълния разпад на институциите в България и корупционните зависимости на политиците, се казва в декларацията.

Подписалите организации заявяват, с протеста целят да покажат, че за обществото е неприемливо да обслужва личните и корпоративни интереси на политическото ръководство. Денят, в който цялата страна ще стачкува ефективно, няма да бъде обявен предварително. Елементът на изненада е регламентиран в Закона за уреждане на колективните трудови спорове.

Източник: krakra.tv

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.