iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Могат да глобят шофьорите за по-малки грайфери

Могат да глобят шофьорите за по-малки грайфери 11_1415086894

Шофьорите могат да отнесат глоба до 50 лв., ако карат с грайфери с дълбочина, по-малка от 1,6 милиметра, каза шефът на “Пътна полиция” Антон Антонов на пресконференция за новата акция “Зима” на МВР.

Тя започна днес и ще има две теми - “Безопасно шофиране през зимата” и “Водачи и пешеходци за толерантност на пътя”. Първата е от 3 до 30 ноември, а втората от 10-и до 16-и същия месец.

“Знаете, че влизаме в един малко по-различен период за движение. Пътните настилки стават мокри, смрачава се по-бързо, пешеходците слагат тъмни дрехи. Акцентът на кампанията е подготовка на пътната инфраструктура, на водачите и препоръки към участниците в движението за безопасно поведение”, обясни комисар Антонов.

Той допълни, че е наредено на териториалните структури на МВР да извадят всички грайфомери и да започнат щателни проверки за дълбочината на протектора. 1,6 мм е предвидената в закона дълбочина, посочи Антонов. Той призна обаче, че няма изискване за зимни гуми.

В закона не е записано и че зимата трябва да ходим с дебели чорапи и зимни обувки, но го правим, коментира казуса с липсата на законова постановка за зимни гуми Алекси Кесяков, секретар на държавно-обществената комисия по безопасно движение по пътищата.

Че зимните гуми са от най-важните елементи от подготовката на колата за сезона изрази мнение и председателят на Съюза на българските автомобилисти (СБА) Георги Янакиев.

“Те осигуряват едни от най-добрите спирачни пътища, а пък и е доказано, че са от най-важните фактори”, коментира той. Обясни, че от 3-и до 13 ноември центровете на СБА ще бъдат отворени за безплатни прегледи и ще има 20% намаление на консумативи, за да може действително да се помогне на водачите да подготвят колите си за зимата.

106 са загиналите пешеходци от началото на годината, каза Антонов и обясни, че около 60 от тях са над 65-годишна възраст. Той помоли пешеходците да не пресичат навсякъде и да не навлизат рязко на пътя. Антонов обясни, че ако колата се движи с 50 км в час, то за секунда тя минава 14 метра, а за да може да спре безопасно, ѝ трябват поне 18-20.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.