iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Много общини са тормозили жителите си с незаконни изисквания

Много общини са тормозили жителите си с незаконни изисквания 07_1468042780

Несебър, Созопол, Царево, Велинград, Септември, Севлиево, Димитровград, Дупница, Аврен и Златоград са тормозили жителите си с незаконни изисквания. Това е установила проверка на Върховната административна прокуратура (ВАП). През юни държавното обвинение откри, че незаконни такси са събирани в други 17 общини: Гълъбово, Хасково, Баните, Силистра, Сливен, Созопол, Несебър, Кубрат, Момчилград, Стамболийски, Родопи, Велинград, Трън, Лозница, Завет, Марица и Попово.

Цели 126 наредби според проверяващите противоречат на законите за местните данъци и такси, ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност, Административнопроцесуалния кодекс. Прокурорите вече са поискали от съда наредбите да бъдат отменени.

Гражданите са били тормозени с измислени правила. Например изисквали им удостоверение, че не дължат данъци, когато подават молби за разрешение за поставяне на преместваеми обекти. Освен че им искали нотариална заверка, което е нередно, хората с неплатени глоби за паркиране например, получавали отказ. Според прокурорите това е незаконно, защото на жители на други населени места не им изисквали същите документи и не важели същите ограничения. "С този режим се облагодетелстват едни заявители, например тези, които нямат задължения към общината, дори и само защото не живеят на територията на общината", твърдят от прокуратурата.

Някои общини са въвели още по-скандално изискване - при поставяне на преместваеми обекти да се заплаща депозит за разноски по принудителното премахване, който е определен със заповед от кмета на общината. Такава такса обаче няма нито в Закона за местните данъци и такси, нито пък в Закона за устройство на територията.

Въведени са и задължения за подаване на декларация от заявителя, че по отношение на него не е провеждана процедура за принудително премахване на преместваем обект, което според прокуратурата също е незаконно.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.