iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Младите семейства могат да ползват данъчно облекчение при ипотечен кредит

Младите семейства могат да ползват данъчно облекчение при ипотечен кредит 03_1457936185

Младите семейства с ипотечен кредит и през 2016 г. могат да ползват данъчно облекчение, като един от съпрузите може да намали сумата на годишните си данъчни основи с направените през 2015 г. лихвени плащания по ипотечния заем за закупуване на жилище, припомниха от Националната агенция за приходите. Например през 2015 г. един от съпрузите има доход от 25 хил. лв. след удържане на всички осигуровки, а платените лихви по ипотечен кредит са в размер на 5 хил. лв. В този случай годишната данъчна основа ще бъде намалена с 5 хил. до 20 хил. лв. Тъй като данъкът върху доходите е в размер на 10%, то дължимият данък ще бъде 2000 лв., вместо 2500 лв. и реално ще бъдат спестени 500 лв. Ако текущо през миналата година авансово са удържани всички данъци върху доходите, то сега с подаване на годишна данъчна декларация, хазната ще върне част от платените налози. За цялата минала година облекчението за ипотечни кредити е ползвано от 5500 семейства, като те са извадили 17 млн. лв. от данъчните си основи. Така реално са спестили 1,7 млн. лв. налози.

Данъчното облекчение важи за семейства, при които поне един от съпрузите не е навършил 35 години към датата на подписване на договора за ипотечен заем. Облекчението важи за направените лихвени плащания по първите 100 хил. лв. от главницата на ипотечния кредит за закупуване на жилище. Облекчението се ползва с подаване на годишна данъчна декларация за доходите от 2015 г. Като всички обстоятелства за конкретния заем се обявяват от един от съпрузите в Приложение № 10 към декларацията. Задължително условие за ползване на данъчното облекчение е членът от семейството, който подава формуляра за годините си доходи, да приложи към него декларация от другия съпруг/съпруга, че няма да ползва облекчението за същата година. Към данъчната декларация трябва да се приложи и документ, издаден от банката кредитозаемател, удостоверяващ размера на направените през годината лихвени плащания по първите 100 000 лв. от главницата на ипотечния кредит за закупуване на жилище.

Облекчението може да се ползва от местни граждани, както и от чуждестранни физически лица, установени за данъчни цели в държава - членка на ЕС или в друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство.
Най-лесно подаването на годишната декларация за облагане на доходите става по интернет с персонален идентификационен код (ПИК) или подписана с електронен подпис. ПИК може да се вземе безплатно от офис на НАП. Данъчните декларации могат да се изпратят и по пощата или да се подадат на място в някои пощенски станции, където директно се дава входящ номер. Декларацията може да се подаде и лично в офис на НАП.

Има 3 условия

За да се ползва данъчното облекчение за ипотечен кредит, едновременно трябва да са изпълнени три условия:
- договорът за ипотечен кредит да е сключен от данъчно задълженото лице и/или от съпруг/а, с който/която имат сключен граждански брак;
- данъчно задълженото лице и/или съпругът/ата не са навършили 35-годишна възраст към датата на сключване на договора за ипотечен кредит;
- ипотекираното жилище е единствено жилище за семейството през годината.

5% отстъпка до 31 март

Срокът за подаване на годишните данъчни декларации за облагане на доходите от миналата година изтича на 3 май 2016 г., тъй като 30 април е събота, а 2 май е официален почивен ден заради Великден. В срока до 3 май трябва да бъде платен и дължимият данък за довнасяне.

Ако подадат декларациите си по интернет до 31 март, гражданите могат да ползват 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация. Допълнително условие е и да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне в срока до 3 май. Всички данъци се плащат по една банкова сметка. При превод на пари към бюджета се попълват само кода за вид плащане - 11 00 00 "Данъци и други приходи за централния бюджет".

На сайта на НАП www.nap.bg е достъпна и декларацията за облагане на доходите на гражданите с баркод. Формулярът с баркод изчислява автоматично дължимия данък след попълване на информация за получените доходи, внесените осигуровки и ползваните облекчения. Електронната декларация трябва да се изтегли на компютър от сайта www.nap.bg и да се попълни "офлайн". Подаването на декларация с баркод гарантира на хората, че няма да допуснат технически грешки, тъй като дължимият данък се изчислява автоматично след попълване на приложенията за различните видове доход.

Повече информация за декларирането и плащането на данъци и осигуровки има на сайта на НАП www.nap.bg. Телефонни консултации се правят на цената на градски разговор в кол центъра на приходната агенция на телефон 0700 18 700.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.