iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


„Младежки информационно- консултантски център – Перник“ представи какво ще прави през 2015 г.

„Младежки информационно- консултантски център – Перник“ представи какво ще прави през 2015 г. 01_1421492823

Дейностите, които ще реализира през 2015 г., представи екипът на проект „Младежки информационно- консултантски център – Перник“.

На официалното представяне на проекта присъстваха председателят на ОбС Перник Милан Миланов, директорът на „Бюро по труда“ Росен Симеонов, представители от Областна администрация Перник, община Трън, община Перник, РЗИ, Център за кариерно развитие, Общински младежки дом. Всички те изразиха своята подкрепа към проекта и готовност за съвместно сътрудничество и партьорство, с цел постигане на високи резултати, в посока развитието на младите хора от областта.

През 2015г. проектът ще обхване широк спектър от инициативи и теми, свързани с кариерното ориентиране на младите хора, опазване на околната среда, човешки и граждански права (законодателство), здравословен начин на живот, насърчаване на предприемачеството и срещи с бизнеса, гражданско образование, обучения, насочени към младежки лидери и младежки работници, създаване на условия за отдих, почивка и спорт за младежите от малките населени места, предвидени в свободната зона на проекта. Освен това екипът на проекта ще предоставя обобщена, систематизирана и актуална информация за различни сфери от живота на младите хора.

Дейностите в проекта са разделени на четири основни групи: консултации, обучения, информационни услуги и свободна зона. Двете теми на консултантските услуги – „Кариерно развитие и ориентиране” и „Право и граждански права” са надградени от предишния проект МИКЦ. По време на консултациите освен разработените модули по всяка една от темите, консултантите ще включат и ролеви игри и ситуации от реалния живот, които да представят по интересен и запомнящ се за младите хора начин, а именно – учене, чрез преживяване.

На база обобщаване на обратни връзки и анкети от предишния проект сме включили обучения в нови теми, които до момента екипът на МИКЦ Перник не е организирал. Идентифицирахме потребности, да бъдат включени тренинги-обучения, които да развият качествата на обучаваните млади хора, в рамките на съответните тематики, сподели ръководителят на МИКЦ Перник Станислава Генадиева.

В рамките на проекта ще бъде организирана и дискусия по метода на „световното” кафене, чиято цел е да провокира младите хора да определят приоритетите в Стратегията за развитие на младежта на община Перник. Такава дискусия беше организирана за първи път през 2012г. в рамките на проект МИКЦ Перник и оттогава придоби широка популярност сред местната общност. За да бъде привлечен интереса на младите хора към живота на местната общност, е предвиден специален форум по темите на българската община и ролята на местната власт и структурния диалог с младите хора.

В „свободната зона“ на проекта са включени кампании и различни инициативи – вдъхновяващи филмови вечери, уърк шопи, активности сред природата, фотоконкурс, чиято цел е да провокира младите хора да излязат „навън” сред природата. Кампаниите надграждат дейностите от предишни проекти МИКЦ на сдружение „Обектив”, които са реализирани в периода 2010-2013г.

Проект „Младежки информационно – консултантски център – Перник“ се реализира от сдружение с обществено полезна дейност „Обектив“, с финансовата подкрепа на Министерство на младежта и спорта, по Национална програма за младежта(2011-2015г.). Ден преди официалното представяне на проекта заместник-министъра на младежта и спорта Калин Каменов се срещна с част от екипа на проекта в офиса на МИКЦ Перник. Той изрази своята готовност за подкрепа и партньорство на всички нива с цел успешното реализиране на плануваните дейности и резултати.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.