iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Миньорите ще могат да получават пенсии от НОИ и догодина

Миньорите ще могат да получават пенсии от НОИ и догодина 06_1403088025

Миньорите ще могат да получават пенсии от НОИ и догодина. Институтът ще продължи да изплаща предсрочните пенсии на миньори, металурзи и други работещи при тежки условия и догодина.

Този сценарий прогнозират пенсионни експерти, тъй като политическите трусове правят почти невъзможно правителство и парламент да предприемат необходимите законови промени.

Според Кодекса за социално осигуряване от 1 януари 2015 г. парите за старост на категорийните работници трябва да започнат да се плащат само от частните професионални пенсионни фондове вместо от НОИ. В закона обаче не е разписано кой ще отпуска пенсиите на хората, натрупали стаж при първа или втора категория труд преди 2000 г., когато са създадени професионалните фондове. Така на практика тези работници няма да може да се пенсионират по-рано, ако не се предприемат законови промени. Частните пенсионни дружества вече са разработили свое предложение, но няма на кой да го представят. Според тях няма пречка от 1 януари да започнат да се плащат натрупаните по личните партиди средства на хората, които решат да се пенсионират. За стажа, натрупан преди 2000 г. обаче, ще трябва да плаща НОИ.

Така миньори и металурзи на практика би трябвало да получават предсрочна пенсия от две места - от НОИ и от частния професионален фонд. Пенсионните дружества предлагат НОИ да поеме и случаите, когато работодатели не са превеждали редовно вноски на работниците си в професионалните фондове. Според частните фондове има време до края на годината ново правителство и нов парламент да гласуват законовите изменения и те да влязат в сила от началото на 2015 г. Пенсионни експерти обаче смятат, че толкова важен въпрос не бива да бъде претупан.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.