iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Местният минипарламент ще решава дали да има референдум за закриването на четирите кметства в Перник

Местният минипарламент ще решава дали да има референдум за закриването на четирите кметства в Перник 06_1434543678

Въпросът с провеждането на местен референдум, който трябва да даде отговор на въпроса със закриването на четирите пернишки кметства – Изток, Църква, Бела вода и Калкас, вероятно ще влезе за обсъждане в предстоящото редовно заседание на местния законодателен орган, като то ще бъде насрочено за 25-ти юни, каза председателят на минипарламента Милан Миланов.

Според него Перник няма кой знае колко голяма полза от шумотевица по казуса, но след като една цяла група съветници – 11 души, които са една пета от състава на минипарламента, вече е анонсирала идеята за провеждането на референдум, чрез който жителите на общината да имат възможност да кажат искат ли да се закрият кметствата или не и е внесла искане за провеждането му, съгласно нормативната уредба то трябва да бъде внесено за разглеждане в ОбС и той да реши да го насрочи или не.

Впрочем подобно решение, касаещо запазването на кметствата, минипарламентът е взел още през 2007 година на свое заседание, проведено на 30 август. В документът категорично е записано, че ОбС няма да закрие четирите кметства. Тогавашният областен управител Иван Димитров оспорва решението пред пернишкия административен съд. Образувано е административно дело и на 30.1. 2007 година съдът отменя решението на ОбС. Местният законодателен орган отправя касационна жалба против решението на Административен съд – Перник пред ВАС. Със свое решение от 24 юни 2008 година Трето отделение на Върховния административен съд отменя решението на пернишкия Административен съд за отмяна на решението на ОбС за запазването на четирите кметства и вместо него постановява: „Отхвърля оспорването на решение №769 по протокол 11 на ОбС – Перник от 30 август 2007 година. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване."

Т.е. ОбС като оторизиран орган е взел своето решение и по-важното което е, ВАС се е произнесъл и според мен проблем не съществува, тъй като в закона е записано, че кметствата се закриват след взето решение от ОбС, заяви председателят на минипарламента Милан Миланов. Такова категорично решение има и ВАС се е произнесъл по него. Колкото до искания днес референдум, смятам, че нито един разумен перничанин няма да иска да се закрият кметствата, допълни Миланов.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.