iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Медиаторите са имали 50% успеваемост

Медиаторите са имали 50% успеваемост 04_1459751741

98 младежки медиатори, които бяха назначени от социалното министерство да убеждават връстниците си да започнат да учат или работят, са постигнали под 50% успеваемост, като търсачите на безработни са говорили с 4421 младежи до 29 г., които са извън обучение, не работят и не търсят работа за периода от май до декември миналата година. В резултат на работата на медиаторите 1398 младежи са се регистрирали в бюрата по труда. 281 са започнали работа благодарение на трудовите посредници, а 340 - самостоятелно. 64 младежи са се върнали в образователната система. Това сочат данните на социалното министерство, предоставени на "Сега". От ведомството оценяват като положителен резултата от работата на младежите, но за тази година не се предвижда да бъдат назначавани нови, защото все още се оценяват резултатите. 98-те медиатори са назначени към общините, където има най-много неактивни млади, а заплатите и осигуровките им се финансират от държавния бюджет. От началото на годината заплатата им е увеличена от 430 лв. на 530 лв. За цялата тази година е планирано младежките медиатори да активират 4500 свои връстници.

Активирането на младите хора у нас, които не работят и не учат, е основна задача по националния план за европейската гаранция за младежта. За да повиши информираността сред младите, министерството ще издава наръчник с парите от младежката гаранция. За страната ни са заделени близо 57 млн. евро от Брюксел.

ОТЧЕТ

По националния план за заетост миналата година със 73 млн. лв. е осигурена субсидирана работа на 27 468 безработни, сочи отчетът на министерството за 2015 г. За тази година със същата сума от държавния бюджет е планирано да бъдат обхванати в субсидирана заетост 21 400 безработни българи. Броят е по-малък заради по-високата минимална заплата. 109 трудови борси са проведени миналата година и в резултат от тях над 11 600 безработни са започнали работа.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.