iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Майките на деца с увреждания ще имат доходи

Майките на деца с увреждания ще имат доходи 03_1457525818

Няма да има период, през който майките на деца с увреждания да бъдат изцяло без доходи. Това увери кметът на община Перник Вяра Церовска. Като човек и лекар кметът изрази мнение ,че действително средствата са недостатъчни и е абсурдно да се смята, че те ще задоволят всички необходими потребности на децата ,но това са възможностите по програмата . Вяра Церовска даде извънредна пресконференция по темата, предвид обществения интерес и последвалия протест на майките заради приключилия проект „Личен асистент“.

„Искаме да кажем на всички, не че това, което се отпуска е достатъчно, а да кажем какви са възможностите на родителите да бъдат подпомогнати от държавата, тъй като се оставя впечатление , че това е единствения шанс за майките. „- обясни Вяра Церовска

Екипът в община Перник е работил по проекта „ Нов център за предоставяне на почасово услуги в общността или в домашни условия“ без прекъсване.Местните избори не са се отразили на работата на отдела. Документите са подадени в социалното министерство на девети юни 2015 година. След направени корекции и уточнения от управляващия орган Вяра Церовска е подписала договора на 18 декември.Програмата касае не само Перник ,но и всички общини.Максимума средства, които могат да се усвоят са 500 хиляди лева и община Перник го е постигнала. Срокът на изпълнение на схемата „Независим живот „ надгражда „Личен асистент“ и е за 18 месеца. Вяра Церовска даде пример с други общини като в Ловеч , където двете схеми са се препокрили и е съкратено времетраеното на услугата с един месец.

В Търговище пък има период,от два месеца, в който двете програми не могат да се застъпят както е и в Перник. Тази програма не е единствената възможност за майките, уточни кмета на община Перник.

Те могат да кандидатстват по проекта „Национална програма за асистенти за хора с увреждания „ която няма срокове и е през цялата година.За целта трябва да се обърнат към дирекцията за социално подпомагане. Освен това майките могат да отидат на борсата и да получават полагащите им се средства за месеците,в които не се застъпват двете програми. През цялото време те получават и всички помощи, на които имат право за деца с увреждания. Те са въз основа на решение от ТЕЛК и нямат критерии за доход, което също подпомага бюджета им.

В новия проект методиката за почасовото заплащане е една и съща за всички общини и е определена от управляващия орган. Приблизително са заложени около 3600 часа на месец . Те могат да бъдат разпределени на повече от заложените 30 души, в зависимост от потребностите ,но като часове ще останат същите.

В момента Общината е подала проектно предложение и по нова схема „Услуги за ранно детско развитие“. Тя обхваща здравето на майката и на детето, семейно консултативни услуги и център за ранна интервенция на уврежданията.

Източник: zapernik.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

22-Октомври-2016

23-Октомври-2015

23-Октомври-2014

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

ipernik com