iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Масово се кара без книжка

Масово се кара без книжка 02_1455352154

Над 1/4 от нарушителите на пътя, чиито шофьорски книжки са били отнети, се качват на кола отново, преди да изтече срокът на наказанието им, отговори вътрешния министър Румяна Бъчварова на депутатски въпрос.

Статистиката е стряскаща, тъй като показва освен големия брой нарушения и че провинилите се нямат никакъв страх от наказание. Това създава голяма несигурност на пътя, защото не се знае колко неправоспособни се намират в трафика, а и няма гаранция, че контролът на КАТ изобщо действа.

През 2015 г. МВР е отнело книжките на 22 851 шофьори - от 3 месеца до 1 година, а 5739 от тях са хванати отново да карат кола в периода, в който нямат право да шофират. Сред тях има и още по-драстични случаи - шофьори с отнета книжка, които след като веднъж вече са глобени, че карат без свидетелство, отново са седнали на волана. Този рецидив е особено тежък случай, който се преследва като престъпление. Според НК, който шофира в срока на изтърпяване на наказанието и след като е глобен за това, се наказва с до три години затвор и глоба от 200 до 1000 лв.

Тук обаче има проблем заради противоречивата съдебна практика. Преди дни Върховният касационен съд образува тълкувателно дело, което трябва да отговори на въпроса трябва ли шофьорът да носи наказателна отговорност при шофиране без книжка, ако преди това е бил глобен за същото провинение, но постановлението от КАТ не му е връчено. В момента има проблеми в случаите, когато шофьорите не могат да бъдат открити на посочените от тях адреси, за да им се връчи документ, че са глобени. Тогава върху постановлението се отбелязва, че то се смята за връчено, и започва да тече едногодишният срок на действието на наказанието. Част от съдиите обаче смятат, че не може да се води наказателно дело, ако шофьорът не знае, че е санкциониран да не кара една година.

Тежките наказания очевидно изобщо не притесняват шофьорите. Всяка седмица от КАТ дават статистика за стотици заловени без книжки. За периода 4-10 януари например те са 314. В средата на ноември миналата година са 468 души отново само за седмица. Не се страхуват да карат кола и хората, които никога не са имали книжка. Всъщност МВР не води статистика колко от заловените без книжка никога не са имали такава.

Във въпроса си към Бъчварова депутатът от Реформаторския блок Петър Славов подозира, че има проблем със самия закон, тъй като нарушенията са масови. "Силно притеснителна е информацията за постоянно увеличаващ се брой на установени от органите на КАТ нарушители, които управляват МПС, без въобще да притежават свидетелство за управление. Очевидно или действащата законодателна уредба, или нейното прилагане, не успява ефективно на респектира този вид нарушители и са необходими конкретни действия за подобряването й. Допълнително, евентуалното наличие на повторяемост на лицата, установени да управляват МПС, без да притежават свидетелство за управление на МПС, е още един индикатор за недобра законодателна уредба", заявява той.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.