iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Марулите падат, първите кайсии са по 8 лв. килограма

Марулите падат, първите кайсии са по 8 лв. килограма 05_1431940715

За една седмица най-драстичен по борси и тържища е спадът в цената на марулята. Тя вече се предлага за 47 стотинки за брой, като по Великден цената й бе 3 лева, т.е. поевтиняването оттогава досега е над 6 пъти.

Само за последната седмица цената й се е свила с 37,3%. Това показват последните данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Оранжерийните краставици са поевтинели с 15,2% до 1,40 лв. за килограм. В същото време вносните се търгуват за 1,13 лв. за кило, като спадът при тях за седмица е от 4,2%. Доматите от оранжериите са поевтинели със 7,1% до 2,60 лв.

С 22% поевтинява и зелето, като в момента пазарът е залят с продукция от Турция. Килото на едро вече се предлага за 85 стотинки.

С близо 8% надолу се движи и цената на репичките, които са по 35 стотинки за брой.

В големите хипермаркети вече се предлагат и първите кайсии и нектарини, видя “Труд”. Тарелка с 500 грама кайсии върви по 3,99 лв., т.е. цената за кило е 8 лв. Нектарините вървят по 6 лева килото. Плодовете са внос от Турция. Половинка ягоди, внос от Гърция, се предлага за 2,79 лв., българските все още не са се появили на пазара.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.