iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Мартениците са по-скъпи тази година

Мартениците са по-скъпи тази година 02_1424247726

През тази година мартеничките вече са 10 пъти по-скъпи в сравнение с миналата година. Това пише „Телеграф”. Повечето мартеници са изработени в сивата икономика, но търговците продават Пижо и Пенда с огромна надценка.

Според председателят на КНСБ Пламен Димитров независимо дали са изработени в България или са внос от Китай, предвестниците на пролетта са изработени нощно време от хора, правата на които като работници не са били защитени.

Най-евтините са мартеничките, идващи от Китай. На едро те вървят от 5 до 50 стотинки. Най-евтините на сергиите обаче се продават от 50 стотинки нагоре и така търговците трупат сериозни печалби при условие, че наем за сергия излиза по 9 лева на ден.

За да се плати тази сума е необходимо да се продадат 180 мартенички от най-евтините, пресмятат експерти. На продавачите се дават по 15 лева на ден или по 20% от оборота. Така наемниците, които висят от 9 до 18 часа на улицата, правят по 200-300 лева за десетина дни.

Българите купуват от най-евтините модели, твърдят собственици на сергии. Според тях, цените им са около 50-60 стотинки за брой. Харчат се и мартеници за деца с анимационни герои, които обаче са от 2 до 4 лева.

Най-скъпи са големи вълнени Пижо и Пенда , за които искат по 25 лева. Продават се и пана за стена, изработени от плат, конци и украшения като звънчета и подкови.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.