iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Манастирът в Кладница остана без ток

Манастирът в Кладница остана без ток 09_1442388540

Кладнишкият манастир остана без ток заради неплатени сметки, като от там дължат 1800 лева, а от тях са събрани вече 700. От ЧЕЗ са обещали проверка по случая, защото оказва се завишените сметки нямат обяснение за енегродоставчика.

Манастир с един с монах и един послушник. Според ЧЕЗ ползват ток за 600 лева на месец. Непосилна сума за скромната обител, разположена в Западните поли на Витоша. За това тук живеят без ток, на свещи. Почти както монасите съградили манастира преди 11 века.

Йеромонах Рафаил – Сметките, не са съпоставими с реалното консумираната… Свещеническа заплата.

Служителите на ЧЕЗ идвали на няколко пъти, гледали, мерили. Всичко било наред. Въпреки, че не е инженер по образование, монахът има обяснение за високите сметки.

Йеромонах Рафаил: Ток се ползва за осветление. Не повече от един път седмично, болейр. Само ако има кръщене.

Докато крушките хващат паяжина, въпреки липсата на средства и спешната нужда от тях, всички треби като кръщенета, панахиди и венчавки йеромонах Рафаил отслужва безплатно.

Връщаме се тук, две години след като разказахме за държавно безхаберие във вековния паметник на културата. Пернишкото земетресение се оказа опустошително и за манастирския комплекс. След идването ни, държавата задвижи тромавата машина, за да помогне. Работата по укрепителната реставрация започна, все пак. Две години по-късно пукнатините по оградите и стените все още ясно личат.

Можеше храма да е отворен. Реставрирани са част от стенописите.

Парите от Междуведомствената комисия, стигнали до община Перник, която пък от своя страна трябва да ги разпредели за реставрация на манастира.

Йеромонах Рафаил приема спънките като предизвикателство. Така и го намерила вярата. Първо бил послушник. После дошъл разкола. Монасите били изведени от алтернативните старци. Отделил се от монашеския живот. Заболял от рак, прогнозите на лекарите никак не били оптимистични.

Разказва за болестта и връщането към Бога.

Затова и не се отчайва. Добри хора вече се намерили. От необходимите 1800 лева за ток, вече са събрани над 700. И ние потърсихме ЧЕЗ, обещаха проверка. Ще им пратим и репортажа. А дотогова монахът ще бие камбаната за добри новини, готов да посрещне помощта на всяко голямо сърце.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.