iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Македонци могат да ни ужилят с до 50 лв.

Македонци могат да ни ужилят с до 50 лв. 06_1434108782

Измамници в Македония ни жилят със SМS-и, които ни струват между 20 и 50 лева. Това е ако направим грешката да отговорим. Кратките съобщения обикновено съдържат невинен въпрос от рода на „Как си”?, „Какво правиш?”, „Позна ли ме кой съм?” и т.н.

В момента, в който върнем и ние съобщение, сметката ни набъбва сериозно. Имало и такива, в които се споменава, че сме спечелили голяма сума пари и трябва да изпратим банкова сметка или трите имена, за да ни ги преведат. Тогава можело да се разделилим и със спестяванията си в банката.

„Много малка част от парите отиват за оператора. Всичко останало го прибират измамниците. Те разпращат стотици подобни SМS-и всеки ден. Представете си каква им е печалбата”, обясни вчера началникът на отдел „Криминална полиция” към главната дирекция на полицията Илко Илиев. Подобни измамници, които жилели българите, били засечени и в Конго, Нигерия и Украйна. Залавянето им обаче било

почти невъзможно

тъй като с повечето от тези страни нямаме никакво споразумение за правна помощ. Освен това ресурсът, който щял да се хвърли за разкриването на подобна далавера, щял да бъде много по-голям от претърпените загуби, обясни пък шефът на „Национална полиция” Христо Терзийски. Той се похвали, че все пак у нас разкриваемостта на телефонните измами е скочила двойно. За смета на това обаче и жертвите на тези престъпления са се повишили значително.

Само за последния месец криминалистите разбили четири групи, които се занимават с телефонни измами. Те били от Велико Търново, Бургас и Благоевград. При акциите в ареста попаднали осем души, които се сдобили и с обвинения. Пет от тях са оставени за постоянно зад решетките, другите трима

обаче са освободени

Илко Илиев призна, че много често се случва такива хора да продължават да извършват измами, когато са навън, дори след като вече са излежали ефективните си присъди.

„Всички ние като синове и дъщери на родителите си трябва да се обединим срещу тези престъпления. Възрастните хора дават мило и драго за близките си и измамниците знаят това. Взимат им последните спестявания. Преди няколко дни в София 66-годишна жена е дала 20 хил. лева на измамници, дядо на 84 години от Добринище пък е броил спестяваните цял живот 9 хил. лева”, обясни Христо Терзийски.

В последно време криминалистите засичали и българи, предимно от ромски произход, които ползвали гръцки и румънски СИМ-карти, за да се обаждат. Така проследяването им ставало по-трудно, тъй като се налагало съдействие от чуждия оператор.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.