iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Магистратите ще трябва да декларират парите и на половинките си

Магистратите ще трябва да декларират парите и на половинките си 05_1462630203

Магистратите ще трябва да декларират имането и на половинките си, с които живеят на семейни начала, но без брак, като това е само една от промените, които са разписани в проекта за нов Закон за съдебната власт. Измененията бяха публикувани от Министерството на правосъдието и предстои те да минат обществено обсъждане, преди да бъдат внесени за разглеждане в Народното събрание.

Според законопроекта всички магистрати у нас ще подават декларация за имущество и интереси в страната и в чужбина. В нея те ще обявяват имотите, които притежават самите, законните им съпрузи, непълнолетните им деца, както и половинките, с които живеят на семейни начала. Освен това съдии, прокурори и следователи ще съобщават и какви коли, яхти и пари по сметки притежават. В декларациите ще се вписват и доходите на цялото семейство, както и разходи за големи покупки като жилища и обучения в чужбина, например.

Ако се установи разминаване от най-малко 20 000 лева

между декларациите данни с реалното имотно състояние на магистрата и фамилията му, Инспектората към висшия съдебен съвет ще предава документите на прокуратурата, НАП или ДАНС за проверка. Самият инспекторат също ще извършва проверки като ще събира информация от най-различни източници, ще има и информационна система, която ще е свързана с редица други държавни системи. Предвидени са и глоби. Съдия, прокурор или следовател, който не подаде декларация в срок ще бъде наказван с глоба в размер от 300 до 3000 лв., а при повторно нарушение – от 600 до 6000 лв. Ако магистрат пък не декларира или невярно декларира обстоятелство, което е длъжен да обяви, ще бъде глобяван с от 300 до 3000 лв. При повторно нарушение – от 600 до 6000 лева.

В проекта за нов ЗСВ се предлага още прокуратурата да бъде единна, но не и централизирана. С разписаните промени е постигнато е

разграничение между прокурорски функции и ръководна дейност

съобщават от правосъдното министерство. Идеята за децентрализация на държавното обвинение дойде преди повече от година от самия обвинител № 1 Сотир Цацаров, който настоя да бъде променен йерархичния модел на институцията.

Сред останалите промени са и нови изисквания към кандидатите за трите най-големи поста в съдебната система – председателите на ВКС и ВАС и за главен прокурор. Те трябва да бъдат почтени, с висока професионална компетентност, предани към върховенството на правото и да имат принос за утвърждаването на правовата държава, както и да притежават изявена независимост.

Има нови изисквания и за съдебните заседатели. Те вече не могат да бъдат такива в два съдебни органа едновременно, нито пък могат да бъдат общински съветници от съдебния район, за който са избрани. Съдебни заседатели не могат да бъдат и лица, които са служители в съд в съдебния район, за който е избран, в прокуратурата, следствените органи, Министерството на вътрешните работи или в други органи от системата за национална сигурност.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.