iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Магистралите "Тракия" и "Марица" ще се свържат след 14 години

Магистралите "Тракия" и "Марица" ще се свържат след 14 години 02_1424436298

След като пуснат отсечката до пътен възел Оризово от аутобана между София и Бургас, магистралите "Тракия" и "Марица" предстои да бъдат свързани. Това ще стане 14 години след пускането на отсечката.

Точно там "Тракия" трябва да се свърже с "Марица", която се довършва в момента и трябва да е готова през тази година. Ако тази връзка не бъде изградена, не можем да говорим за никакъв магистрален пръстен, а вложените в двете магистрали бюджетни и европейски пари ще се окажат скандално неефективно инвестирани. В момента няма как пътуващите по "Тракия" да се качат на "Марица" и обратно, ако не бъдат вложени допълнителни пари за довършване на пътния възел.

"Преди 15 години специалистите са правили анализ и са преценили, че тези връзки не са нужни с оглед на местния трафик. Затова проектът за изграждането на магистрала "Марица", изработен през 80-те години на миналия век, не е предвидил необходимите отбивки, разчитайки на други. Но те са далеч и са неудобни за директно преминаване от едната към другата магистрала", обясни вчера пред в. "Сега" шефът на пътната агенция инж. Лазар Лазаров.

Пропускът в проектите е бил установен още през 2011 г., когато се пристъпва към довършването на цялата "Марица". Тогава е взето решение да се проектират и изградят допълнителни връзки, защото се оказало, че много населени места са отрязани от директен достъп до главната артерия по оста София-Бургас. Сред тях са Чирпан, Братя Даскалови, Павел баня и регионът. Проблемът не е от вчера, всички пътуващи го знаят, но управляващите сега са решили да изградят магистрала "Марица" от край до край, стана ясно от думите на Лазар Лазаров.

Процедурата вече е подготвена и предстои всеки момент да се обяви обществената поръчка за строител, който да довърши пътен възел "Оризово". Съоръжението е тип "тромпет", в него липсвали т.нар. охлюв и една връзка. Индикативната стойност на обекта е 3 млн. лв. Очакванията са за около 4 месеца да бъде избрана фирма, а строителството да приключи заедно с пусковия срок на цялата "Марица" преди края на тази година. Средствата са предвидени в бюджета на пътната агенция.

Според плановете аутобанът до Свиленград трябваше да е готов още миналата година. Строителството обаче закъсня - основно заради археологически проучвания, които се наложиха по трасето, както и заради финансовите проблеми на строителя на едната отсечка. Според последните актуализирани графици магистралата от 117 км ще е готова в края на септември.

Междувременно пътната агенция вече обяви обществена поръчка за довършителни дейности по лот 1 на магистрала "Марица" - между 5-ия и 36-ия километър. Индикативната стойност е близо 43 млн. лева. За сравнение - стойността на първия лот е около 134 милиона лева заедно с надзора на строителството. Става дума за стабилизиране на терена под насипите и за изграждане по трасето на аутобана на отводнителни канали. В отговор на въпроса защо стойността на поръчката за подобни "довършителни дейности" е толкова висока, инж. Лазаров обясни: "Става дума за укрепване на отделни участъци - общо повече от 10 километра, по цялото трасе на тази част от магистралата. Една от причините за повишените разходи са дъждовете и наводненията, на места се налага полагането на т.нар. пясъчни пилоти и други укрепления на земната маса. Сериозно перо в дейностите са отводнителните канали по протежението на магистралата". Нуждата от такива укрепителни работи била потвърдена от независима лаборатория.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.