iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Лютеницата по магазините съдържа картофено нишесте

Лютеницата по магазините съдържа картофено нишесте 09_1475123548

Масово ядем лютеница с картофено нишесте, а качествената без допълнителни примеси се изнася в чужбина, каза Павлина Параскова, която е директор на Института за консервна промишленост в Пловдив. „Консервите, които са за износ са с много високо качество. Това, което обаче остава за вътрешния пазар е съобразено с покупателната способност на българина“, бе категорична тя.

По думите й всички производители се съобразят с финансовите възможности на хората, тъй като евтините лютеници са масово предпочитан продукт сред потребителите.

Лютениците, които съдържат нишесте обикновено са на цени от 1 до 2 лева в разфасовки по 270-375 г, обясни Параскова. „В нашата лаборатория все по-малко хващаме фирми, които слагат нишесте.

Основно това са продукти от ниския клас

фино смляна лютеница. Количествата, които установяваме са в рамките на браншовия стандарт на Съюза на производителите и преработвателите на плодове и зеленчуци“, допълни директорът на института.

Експертът поясни също, че досега са проверени около 12-13 фирми и

само в една от пробите е открито нишесте

и то в рамките на допустимите количества, които са в рамките на 1,5-2%.

Параскова обърна внимание, че нишестето не е субстанция, която е вредна за здравето на потребителите. „Това количество, което поглъщаме, е много по-малко от това на една порция пържени картофи“, каза тя.

Фактически обаче има елемент на измама, тъй като на на опаковката пише едно, а съдържанието се оказва различно. Основно нишестето се слагало за да се стабилизира продуктът. Другата причина била, че така разрядката се сгъстявала по-бързо и се намалявал разходът на енергия. „Има и някои производители, които използват и модифицирани скорбяли, но са рядкост“, обясни експертът.

Основно

родните производители се снабдявали с подобно нишесте от Разград

но „пазарът е свободен и повечето търсят и по-евтини суровини“. Някои предприятия купували и от Турция.

По отношение на изискванията на Българския държавен стандарт (БДС) Павлина Параскова обясни, че в някои рецептури се допуска да се поставят картофи, но не е директно написано да се използва картофено нишесте.

„БДС не е задължителен за сега. Нашите производители на този етап са се организирани и са направили този стандарт. Хубав или лош, в момента той е валиден“, бе категорична тя.

От бранша казаха, че едросмляната лютеница е напълно натурална, без допълнителни примеси и нишесте. „Продуктът е изключително качествен и го препоръчваме за деца, защото е с много високи биологични показатели“, призна Параскова.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.