iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


"Лични лекари" по домовете

"Лични лекари" по домовете сн. dnevnik.bg

Пациенти откриха начин да "ходят" на личен лекар, без да излизат от дома си. Оказва се, че едни и същи хора звънят по няколко пъти на ден на 112 със здравословни оплаквания, които те квалифицират като спешна помощ. Когато обаче екипът за спешна помощ пристигне при тях се оказва, че това далеч не е така. И докато линейките въртят напразно километрите от Чуйпетлово до Бела вода, се оголват адреси, където действително някой се нуждае от спешната помощ.

Съгласно действащата нормативна база в графата “спешно състояние” се отнасят следните случаи: дете до 1 година, родилка със започнало раждане, всеки пациент с животозастрашаващо състояние, както и пациенти с остри психични състояния.Това са категориите, при които според здравното министерство, трябва да се вика и да се очаква Спешната помощ. Тя не е за случаи, в които става въпрос за хронично заболяване, усложнено от това, че болните не са предприели мерки навреме.
Проблемът беше поставен и на кръглата маса за взаимодействието между институциите и Районния център 112 – София. От напразно разкарване на линейките се оплакват не само в Перник, потвърдиха експертите от София. Затова, когато се натрупат над 50 обаждания от един и същи човек, се правят списъци, записите се проследяват и ако сигналите са нерегламентирани, се препращат към полицията.

 

Информация: gradski.org

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.