iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


КЗП забрани продажбата на четири вида опасни детски облекла

КЗП забрани продажбата на четири вида опасни детски облекла 11_1446636873

Комисията за защита на потребителите (КЗП) забрани продажбата на четири вида опасни детски облекла. Те бяха открити при проверки по кампанията "Стоки за ученика". Това съобщават от комисията на своя сайт.

КЗП нареди незабавно изтегляне от пазара на три модела опасни детски спортни долнища и суитшърт. Причината за забраната на облеклата е, че не отговарят на изискванията за безопасност, тъй като имат връзки в областта на врата и талията, които създават рискове от задушаване и нараняване на детето.

Дрехите са продавани в столичен детски магазин, което е установено от инспектори на контролния орган при проверка по кампанията "Стоки за ученика". Това е първият случай на открити опасни изделия за ученици в рамките на тематичната кампания.

Сиутшъртът е тип поло и през яката му в тунел минават връзки със свободни краища с дължина по 25 сантиметра. Това създава сериозен риск от инциденти при пристягане на връзките около врата на детето. Дрехата е с произход от Китай, търговска марка "КАЙ СЯН" и е предназначена както за деца на възраст от 7 до 14 години, така и за по-малки - до 7-годишна възраст.

Детските долнища са произведени в Турция и са опасни поради наличието на функционални връзки в областта на талията, които не са прикрепени към облеклото и лесно могат да бъдат изнизани. Двата от моделите са с търговски марки съответно "UNDER 18" и "Holly*Work denim" и са предназначени за ученици от 7 до 14 години.

При същата проверка инспекторите на КЗП са установили и продажбата на долнище за деца до 7-годишна възраст с търговска марка "CIKOBY".

При над 500 проверки от септември досега са съставени около 100 акта за нарушения, свързани предимно с неизпълнение на изискванията за предоставяне на информация за продуктите.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.