iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Културните институции в Перник трябва да използват новите информационни и комуникационни технологии

Културните институции в Перник трябва да използват новите информационни и комуникационни технологии 08_1440135844

„Културните институции в Перник трябва да използват целия ресурс на новите информационни и комуникационни технологии”. Това смята проф. Валерия Фол, която е траколог и ръководител на Института за научни изследвания в областта на организацията, управлението и защитата на културно-историческото наследство. Тя посети града ни и се включи в дискусия по покана на певицата София Георгиева.

„Перник има една изключителна праистория, а музеят е изключително богат . Няма да коментирам обаче заплащането, защото парите, които получават служителите в тези институции са скандално ниски, посочи проф. Фол. Тя обясни, че музеят задължително трябва да разработи проекти, които да привлекат средства за обновяване на експозицията, за да стане по-атрактивна.

По думите й – българите можем да впечатлим света с културата си, но изглежда сякаш ние сами не успяваме да я оценим, за да я представим на другите подобаващо. Причината вероятно се крие в народопсихологията ни.

София Георгиева, която бе главният виновник за дискусията, сподели, че е човек, който милее за културата на България и в частност на родния й град Перник.

„Много бих искала да отклоним вниманието от промишлеността и въгледобива в посока култура. Както всички знаем културата е изключително значима за оценяването на една нация. Поканих проф. Валерия Фол, за да обясни как да стимулираме културния туризъм в Перник. Както всички знаем градът разполага с изключително културни исторически паметници и много други, които все още не са проучени”, сподели София Георгиева.

Една от идеите, които предложи проф. Фол е да се направи клуб на хората завършили история, културно наследство, библиотекознаие. „Тези хора притежават една огромна информация, която моментално може да влезе в оборот. Става дума не само за археологически обекти и параклиси. Тези хора работят на различни места и могат да помогнат на Общината като съберат огромна база данни”, заяви Фол.

Фестивалът „Сурва” и крепостта „Кракра” също могат да се разработят с новите технологии. По този начин ще бъдат привлечени деца и млади хора.

Туризмът в Перник може да се развие като се обновяват сайтовете на институциите и там подробно да бъде описано всяко едно предстоящо събитие, за да привлече вниманието на повече хора.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.