iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Коруммпирани държавни служители ще трябва да връщат обезщетения

Коруммпирани държавни служители ще трябва да връщат обезщетения 02_1456726829

Служители на министерства и агенции, които са били осъдени за корупция, ще трябва да връщат всички пари, получени като обезщетение за напускане, като това е една в мерките на правителствената стратегия за борба с корупцията, която правителството е одобрило. Предстои МВР и правосъдното министерство да подготвят законодателни промени, които да задължат осъдените да връщат взетите пари. Досега практиката е показала, че често чиновници, които са хванати с подкуп, си вземат обезщетението при напускане, докато нямат влязла в сила присъда.

Другата нова мярка, която се предвижда, е да се създадат единна "гореща линия" и система за приемане на сигнали за корупция и жалби в държавната администрация. Вероятно по нея ще могат да се подават анонимните сигнали, които може би ще бъдат разрешени с бъдещия Закон за борба с корупцията по високите етажи на властта. Проектът на Меглена Кунева беше върнат от правителството за трето преработване именно заради анонимните сигнали. Министрите поискаха гаранции, че няма да има политическа разправа въз основа на анонимки.

И в момента могат да се подават сигнали на сайта на Националния съвет по антикорупционни политики, но те не са анонимни. Подаващият сигнала трябва да въведе трите си имена, ЕГН, адрес, телефон, къде работи и срещу кого се оплаква. Колко хора обаче са посмели да подадат подобен сигнали - няма данни.

Впечатление прави, че в отчета си за изпълнените досега мерки за борбата с подкупите правителството е вкарало решения, които още не са взети. Такъв е случаят със закона за Кунева. Например създаването на единен антикорупционен орган, какъвто ще е Националното бюро за борба с корупцията, е отчетено като изпълнено. Това обаче не е така. Голяма част от отчетените мерки са свързани именно с този закон.

В стратегията се посочва още, че във всяко едно от министерствата и държавните агенции са набелязани мерки за справяне с корупцията.

КОНТРАСТ

В Румъния отчитат борбата с корупцията не с мерки, а и с присъди. В края на миналата седмица главният прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията в Румъния Лаура Кьовеши отчете, че през 2015 г. по обвинения в корупция на съд са изпратени 1250 обвиняеми от високите и средните етажи на властта. Сред тях са бивш премиер, петима бивши министри, 16 депутати и петима сенатори. Освен това е бил наложен запор на близо 500 млн. евро и са върнати други 200 млн. евро.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.