iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Короядите отново нападнаха гората край Перник

Короядите отново нападнаха гората край Перник 05_1430978386

Короядите отново нападнаха гората край Перник и Кюстендил, като от горското стопанство даже са се сетили да вземат мерки. Първите сигнали за опасността от унищожаването на масивите от бял бор в тези области обаче дойдоха още в началото на 2014 г.

Сега, година и половина по-късно, гората на практика почти е изсъхнала. Само 15, 16 месеца, след като бе установено, че проблем има и то голям, някой се зае да си свърши работата. Въпросът е обаче дали не е прекалено късно? Или какво пък, хайде, една гора по-малко.

Всъщност историята с короядите у нас е колкото смешна, толкова и трагична. Първо, всички се подиграваха на спасителя от Витоша Райчо Тодоров, който след големия смерч през 2001г. предупреди, че ако повалените дървета не се почистят веднага, "ще се напълнят с буболечки". Е, да, смешно беше, как така ще се напълнят с буболечки и какви са тези глупости, питаха се тогава софиянци. Само две години по-късно една трета от Витоша беше изсъхнала. Буболечката си проправяше път между кората и дървесината на бора и безмилостно изпиваше жизнените му сокове. Тогава вече на никой не му беше смешно.

Сега старата песен се повтаря отново. Но в Перник. И едни няколко милиона от нашите данъци ще отидат за лечение на болните дървета. Защото някой не си е свършил работата преди година и половина. Или пък и това ще се окаже печеливш бизнес, точно както с бездомните кучета и пребояването на делфините в Черно море?

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.