iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Кметът на Радомир не си дава децата от SOS селището в Дрен

Кметът на Радомир не си дава децата от SOS селището в Дрен 02_1422948042

Кметът на Радомир Пламен Алексиев съобщи, че общината не си дава децата от SOS-селището в село Дрен.

Малчуганите не са стока или разменна монета, та да ги прехвърляме от едно място на друго просто ей така, коментира той намерението на ръководството на SOS-Киндердорф да „интегрира” децата в апартаменти в София и Перник.

В селището в Дрен има прекрасни условия за отглеждането на децата и намерението ни е да си останат там, обяви Алексиев. Кметът настоява сградите от селището, построени върху общинския терен да бъдат предоставени безвъзмездно на Общината, така както SOS-детски селища е ползвало 28-те декара общински имот цели 20 години без да даде и стотинка за това. Общинската управа ще се опита мирно и кротко да води преговори малчуганите да останат в Дрен. Земята си е наша и децата са си наши, отсече кметът.

Ръководството на SOS може да си премести услугата където желае, децата обаче не са предмети, които се предават с приемо-предавателен протокол. Освен това част от тях са със специални образователни потребности, обясни Алексиев и се мотивира с думите, че социалната програма е направена за децата, а не обратното.

Другият спасителен вариант е предложен от Инициативния комитет за запазване на SOS-селището в Дрен и той е да се осигурят жилища на децата към УНИЦЕФ. Световната организация предоставя такава услуга за малчуганите без дом.

По време на обществена среща след Великденските празници през 2014 г. директорът на SOS-селището и изпълнителният директор са обяснили пред жителите на Дрен, че парите са свършили и трябва да се търсят по евтини начини за отглеждане на децата. В празните къщичики пък смятали да развиват стопанска дейност.

Единственият препъни-камък пред перспективата за бизнес-начинанието обаче е договорът, сключен между Община Радомир и SOS-детски селища, в който е записано, че общинският имот, върху който са построени къщичките, не може да се използва за нищо друго, освен за отглеждане на деца в неравностойно положение, а ако организацията, на която е предоставена земята, реши да преустанови дейността си, то земята може да бъде предоставена единствено на друга организация, която да продължи да извършва същата дейност.

Заради това от SOS-детски селища са поискали промяна в договора. Общинският съвет на Радомир обаче е категоричен, че това няма как да се случи.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.