iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Кметовете купуват земи и имоти преди изборите

Кметовете купуват земи и имоти преди изборите 06_1434616411

Кметовете на малки и големи общини се презастраховат преди местните избори през октомври. Те инвестират в земи и имоти, показват имотните им декларации, публикувани от Сметната палата.

Оказва се, че има кметове, които генерират сериозни доходи извън заплатата си. Рекордьор е кметицата на Дългопол Маринка Иванова, която през миналата година е декларирала 1 239 825 лв. доходи извън заплатата си на кмет. Тя е направила 315 покупки на ниви и лозя, като сумите тръгват от 67 лв. и стигат до 6600 лв. Иванова обявява и налични средства в размер на 205 350 лв.

Модата с купуването на земеделски земи се е разпространила в много общини. Кметицата на Левски Любка Александрова е прибавила м.г. още 9 ниви към тези, които притежава, и така вече на свое име има 122 ниви и ливади. Срещу повечето е посочено, че са купени с хонорари, ренти и от заплата. Цените им варират от 1800 лв. до 3500 лв. От заплата тя е спестила 40 хил. лв. Кметът на Кайнарджа Любен Сивев и съпругата му са купили м.г. 24 имота, също основно ниви и лозя. Всички са в подопечната на Сивев община. Те са купени с пари от заплати, ренти и дивиденти. Той е спестил малко над 32 хил. лв., а жена му - 115 078 лв.

В големите общини кметовете също инвестират, но в апартаменти и къщи. Съпругата на кмета на Банско Георги Икономов например е купила парцел от 835 кв.м за 117 180 лв. Според декларацията парите са от заеми и спестявания. Големи спестовници са семейство Портних във Варна - те обявяват общо половин милион лв., от които 100 000 лв. са на името на кмета Иван Портних. През миналата година те са купили един апартамент в курорта "Св. Св. Константин и Елена" с площ от 111 кв.м за 60 010 лв. Придобили са и къща в строеж в кв. "Чайка" с площ от 650 кв. м, която струва почти 600 хил. лв. На името на съпругата на Портних има ипотечен кредит за 130 хил. лв. към СИБанк.

С апартаменти са се застраховали и в Столичната община. Председателят на СОС Елен Герджиков си е купил жилище от 145 кв. м за 244 479 лв., които са от кредит и спестявания. Новата придобивка на зам.-кмета по финансите Дончо Барбалов е апартамент от 181 кв.м. За него е платил 246 хил. лв., осигурени от заеми. Кметът на "Искър" Ивайло Цеков си е купил апартамент и две паркоместа в "Дружба" с площ от 77 кв.м за 100 хил. лв., които са от ипотечен кредит и собствени средства.

ПРОВЕРЯВАНИ

Кметът на Пазарджик Тодор Попов е декларирал имението си в с. Паталеница, което беше заснето наскоро и прокуратурата в Пазарджик започна проверка за неплащане на данъци и за придобиване на имущество по незаконен начин. Той е описал, че имението е с три къщи, които е придобил през м.г. заедно със съпругата си. Най-голямата е от 411 кв.м и струва малко над 200 хил. лв. Втората и третата са съответно 90 и 60 кв.м и струват общо 80 хил. лв. Всички имоти са закупени с пари от заеми. Семейството има девет кредита към банки.

Кметът на Видин Герго Гергов, който е с повдигнати обвинения за престъпления по служба, е декларирал два закупени автомобила през м.г. Единият е за 10 хил. лв., а другият - за 17 406 лв. Кметът на Хасково Георги Иванов има налични средства от предходни години в размер на 69 хил. лв. Във вторник от прокуратурата повдигнаха обвинение на кмета и той ще бъде проверяван за нарушения при обществените поръчки за ремонта на стадион "Хасково".

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.