iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Кметицата преряза лентата на новата детска градина в "Тева"

сн. perniktoday.net

Вчера новопостроената детска градина в квартал "Тева" бе официално открита. Лентата прерязаха кметът на града Росица Янакиева и директорът на ОДЗ 5 „Вела Пеева” – Нина Крумова. Помещенията, определени за забавачката, са част от сградата, изградена по проекта „Във фокус – семейството”, в която ще се помещава и Общностен център за социални услуги. В рамките на реализирането на проекта, община Перник е участвала със съфинансиране от 400 000 лева, а за детското заведение са осигурени допълнително още 350 000 лева.
140 са децата, които посещават детската градина в квартал „Тева”. 60-ет от тях на възраст 5 и 6 години ще се преместят в новата сграда, 35-ет от малчуганите ще отидат от новата учебна година в предучилищната група на близкото училище, а 50-ет от децата ще останат в помещенията на забавачката в един от жилищните блокове в квартала. На освободените апартаменти от новодомците ще се направи ремонт и в тях ще се обособят две яслени групи, каквито до момента не са разкривани към детското заведение, поясни директорът Нина Крумова. С осигуряването на грижа за децата до 3-годишна възраст, капацитетът на детското заведение ще се увеличи до 180 деца. От услугите на детската градина, както и от кухненския блок, ще може да се възползва и Общностният център за социални услуги, допълни Крумова. Децата със специални образователни потребности, които ще посещават центъра, ще присъстват и на заниманията в детската градина, с което ще се реализира процесът на предвидената при работата с тях интеграция, отбеляза още Крумова.
В деня на откриването на новата сграда, от ръководството на детската градина обявиха почетната награда „Сребърна мастилница”, чийто първи притежател стана кметът на Перник Росица Янакиева. Отличието й бе връчено за спазения ангажимент и усилията за това в квартал „Тева” да бъдат осигурени по-добри условия за отглеждане на децата.
Този приз не е персонално за мен. Той е за общинската администрация, която е изпълнила ангажиментите си, произтичащи от законите на тази държава, каза при приемането на статуетката Янакиева. Радвам се, че Перник подарява на децата на квартал „Тева” този чудесен дом. Това е модерна сграда, направена съобразно всички европейски изисквания, в която, надявам се, че малчуганите ще се чувстват добре. Кметът благодари на ръководителя на проекта Иван Джегалски, на строителите от фирма „Димел”, на г-н Божилов, който е оформил дворното входно пространство.
Ще търсим възможности в съседното място, което е общинско и също е определено за детска градина, да построим и втори корпус, за да може всички деца, които са в детската градина да са в нов дом в следващия 2-годишен период, каза още кметът. Новата сграда е част от проекта за социално включване "Във фокус - семейството",с който Община - Перник кандидатства за финансиране пред МТСП. Изграждането на Общностния център за деца и семейства се обезпечава финансово със средства от Световната банка.
Информация: gradski.org

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.