iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Керамик украсява фонтаните пред общината

Керамик украсява фонтаните пред общината 06_1433268387

Новите фонтани при Община Перник са украсени от керамика Николай Амзов. Въпреки че по шадраваните все още се работи, художникът монтира пластиките специално за Деня на детето 1 юни.

Трите произведения символизират кръга, превърнал се в израз на съвършенството, хармонията и жизнената сила. Едната от тях е сфера, останалите две наподобяват цвете, което също е аналогия на кръга.

Художникът е закодирал в скулптурите си послание за добро и за щастливо бъдеще. Пъстрите краски на мозайката, която ги покрива, загатват за уникалните шевици в българския фолклор, генетично заложен в кръвта на българина. Когато съчетае мозайката с фолклора, мисията на твореца е изпълнена по модерен начин, каза Николай Амзов.

Творецът, който повече от 15 години живее и работи в Португалия, е правил скулптурите в ателието си в пернишкото село Радуй. Завършил ги е за 6 месеца, но идеите за тях са родени доста отдавна.

Благодаря на перничани, защото аз съм частица от тях. Нека приемат пластиките ми, да ги радват и да им доставят удоволствие с красотата си и с посланието, което носят, каза творецът, който е решен на стари години да се върне отново в Перник и да живее на село.

Скулптура на Николай Амзов, дълга 12 метра е разположена на булевард „България” в португалската столица Лисабон. Художникът е редовен участник в авторитетни международни биеналета.

Негови пластики радват децата и възрастните с пъстрите си цветове си пред Двореца на културата в Перник.

През есента на Николай Амзов предстоят три сериозни изложби в Лисабон и в град близо до португалската столица.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.