iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Каймата пада, доматите и краставиците скачат

Каймата пада, доматите и краставиците скачат 09_1411977685

Тази есен българинът яде евтини кюфтета. Любимата гарнитура към тях, обаче, шопската салата, поскъпва. Каймата е понижила цената си с цели 7 процента през септември на годишна база. Това показа анализ на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Доматите и краставиците обаче са поскъпнали главоломно.

Сладкишите пък ни излизат по-евтино, ако си ги приготвим вкъщи. Захарта е поевтиняла с цели 33 на сто. Цената на олиото пък е паднала с 13 процента.
През септември има спад още в цените на фасула, ориза, и млечните продукти. Незначително увеличение има в стойността на свинското месо и колбасите. Брашното, яйцата и пилешкото месо замръзват на предишните си нива.

Традиционно има поскъпване на плодовете и зеленчуците. Цената на градинските домати е скочила с 31 на сто, а на оранжерийните - с 20 на сто. Поскъпването през септември при краставиците от открити площи е с 9 на сто, а на зелените чушки - с 12,6 %. Поевтинели са ябълките, дините и гроздето.

След рязкото поскъпване на лимоните в края на юли и началото на август, от средата на август и септември цената им се стабилизира, макар и на високо ниво - над 3,30 лева за килограм.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.