iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Католиците празнуват днес Великден

Католиците празнуват днес Великден 03_1459059647

На 27 март католиците празнуват Великден, като днес в столичната католическа катедрала „Св. Йосиф” в 10.30 ще бъде отслужена литургия за празника.

Тази година католици и православни празнуват светлия празника на различни дати. Православните ще отбележат възкресението на 1 май.

Великден е денят, в който всички християни празнуват възкресението на Божия син – Исус Христос. В християнската религия на Възкресение Христово се чества възкръсването на Исус Христос на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносци, посетили гроба. След това Исус Христос се явява на Мария Магдалена, а после и на апостолите.

Подготовката за честването му започва в седмицата преди Великден, наричана Страстна седмица. Тя е последната седмица от живота на Исус Христос. Започва с тържественото му влизане в Йерусалим и завършва с Неговото възкресение. Всеки ден от тази седмица се нарича велик - Велики понеделник, Велики вторник и така нататък. Тя е последната седмица на Великия пост и на всеки един ден от нея се извършват специални църковни служби. Тази седмица завършва с Великден.

Днес големия християнски празник празнуват и протестантите, както и арменците. Великден при арменците се нарича Задиг. Специфичното при тях е, че предпразничната тържествена литургия започва около 17.30ч. и приключва към 19.30 ч. Тогава казват „Христос Воскресе“ – на арменски: „Кристос хавиав имерелоц”, а отговорът е: „Ортняле хартюна кристоси!”. Иначе и при тях великденският символ е червеното яйце.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.